Slecht muizenjaar 2018 heeft gevolgen voor veel andere soorten
Droogte in 2018 werkt nog een tijd door
Wij mensen hebben in 2018 een voortreffelijk voorjaar en een zo mogelijk nog betere zomer achter de rug. Veel zon, hoge temperaturen en weinig tot bijna helemaal geen regen. Heerlijk. Maar veel dieren zullen geheel anders op het voorjaar en de zomer terugkijken, als ze daartoe in staat waren geweest. Dat geldt zeker voor muizen. Voor hen lijkt 2018 een rampjaar te zijn.
Al in mei van dit jaar constateerde de Zoogdierenvereniging dat 2018 een extreem jaar was voor zowel muizensoorten die in het bos leven, als muizensoorten op de hei. Tellingen op de heide in Gelderland, leverde zelfs het laagste aantal muizen op sinds 2013, het jaar dat de systematische telling startte. De teller bleef steken op 1 aardmuis. Dat bossoorten als de bosmuis en de rosse woelmuis het slecht zouden gaan doen, hadden zoogdierkenners vorig jaar al voorspeld. Deze soorten zijn erg afhankelijk van de hoeveelheid beukennootjes en eikels in het najaar om de winter door te kunnen komen. En die waren er in 2017 heel weinig. Daar kwam nog eens bij dat de winter vervolgens heel lang duurde (tot begin april) en dat het juist aan het eind van de winter in maart extreem koud werd.
Late winter en droogte nekt veldmuis
Op het boerenland lijkt sprake van een slecht jaar voor met name de veldmuis. Ook daar zal de lange winter en de extreme kou in maart verantwoordelijk voor zijn geweest. Maar hier heeft mogelijk ook de droogte een flinke duit in het zakje gedaan. Daardoor kon de muizenstand zich later in het voorjaar niet herstellen.
Voor alle dieren die afhankelijk zijn van muizen, zijn de gevolgen groot. Kerkuilen lijken na het topjaar 2017 slechte broedresultaten te hebben. En hoewel hier nog niets concreet over bekend is, wordt verwacht dat ook de broedresultaten van ransuil, torenvalk en kiekendieven niet al te best zijn. Zo is het broedseizoen voor de enige in Nederland broedende steppekiekendief in ieder geval mislukt (dit jaar in een gemengd paar). Ook voor zoogdieren als de boommarter, bunzing, hermelijn en wezel zal het geen best jaar zijn. Zo zit er aan de zonnigste zomer sinds lange tijd toch een schaduwkant.
Goed nieuws is wel dat de dracht van beukennootjes en eikels dit jaar, ondanks de droogte, toch beter lijkt te worden dan vorig jaar. Dat geeft weer hoop voor 2019.