Scholeksters broeden in boom
Je kunt altijd nog de boom in
Scholeksters zijn ‘vreemde snuiters’, je komt ze tegen op gekste plekken. Duidelijk is dat de vogels het steeds vaker hogerop zoeken. Of dat nu bovenop een hoop kuilgras op een erf, een verrotte dampaal, een plat dak in de stad, een afdakje voor schapen in het land of een tuinwal op Texel of Wieringen is, ze verassen ons telkens weer.
Broeden in een knotwilg
Boerenlandvogelmedewerker Wim Tijsen zag op Noorderbuurt een paartje scholeksters vanaf april heftig pogingen doen in een rijtje knotwilgen om er eentje uit te kiezen om te gaan broeden. Maar niet één boom leek ze echt te passen… ondanks verwoede pogingen van het echtpaar om enkele knotbomen ‘broedklaar’ te maken, niet één leek te passen. Hij besloot er iets aan te doen en toog met ladder, kniptang en wat schelpjes naar de favoriete knotboom die hun speciale aandacht trok. Deze werd wat bijgeknipt, bijgeschaafd en met wat schelpjes als voering, leken ze eerst tevreden. Maar mevrouw ‘bonte piet’ vond het nog wat krap en liet manlief dat duidelijk merken. Dus wederom met ladder, kniptang de boom in om de laatste finetuning te doen. En zie hier het resultaat!
Scholeksters op Wieringen zoeken het hogerop
Saillant detail is dat het mannetje door Wim als kuiken geringd is in 2012. Hij is geboren en getogen op een ‘woalke’ zoals de Wieringers hun tuinwallen noemen. En dat is hem blijkbaar zo goed bevallen, dat hij het nog hoger durft te zoeken. En het is een stuk veiliger voor predatoren, want zowel vorig als dit voorjaar werd hun broedsel door de egels opgegeten. Knappe egel of vos die dit nest weet te ‘beklimmen’! Het lerend vermogen van scholeksters is toch verbazingwekkend in dit gebied, want inmiddels hebben al vijf paartjes het hogerop gezocht op het voormalige eiland!