Plannen voor een hoogspanningsverbinding dwars door Noord-Holland

Hoogspanningsmast / Pixabay
© Pixabay
Datum
di. 24 september 2024

Grote impact van uitbreiding stroomnetwerk 

Tennet werkt in opdracht van de Rijksoverheid aan de uitbreiding van het stroomnetwerk in Noord-Holland. De overheid heeft het voornemen om een bovengrondse 380-kv hoogspanningskabel vanuit het zuiden van de provincie richting Middenmeer aan te leggen. Het gaat om hoge masten van bijna 60 meter hoog. Ook moeten er twee nieuwe hoogspanningsstations van 17 en 24 hectare komen. Tennet heeft nu vijf routes - zogeheten tracé alternatieven -  bekend gemaakt waartussen een keuze moet worden gemaakt. Veel van deze routes lopen door natuurgebieden van Landschap Noord-Holland. Welk tracé men ook kiest, deze nieuwe infrastructuur heeft dan ook grote impact op het landschap en de natuur. 

We volgen als natuurorganisatie de plannen op de voet en adviseren daar waar het in het proces mogelijk is. Hiertoe overleggen we regelmatig met Tennet, en nemen we deel aan twee expertgroepen. We beraden ons nog welke tracés we het minst nadelig vinden. Want elk alternatief heeft zijn eigen negatieve impact op het landschap en op natuur. We brengen het tracé met de naar onze mening minste schadelijke gevolgen vervolgens actief onder de aandacht van de Provincie, Rijksoverheid en Tennet. Met als inzet dat zij dit voorstel overnemen.  De provincie heeft hierbij een grote rol, omdat zij een zogenaamd regioadvies mag uitbrengen.

De komende maanden onderzoekt Tennet welke natuur- en landschapswaarden op de trace’s voorkomen. Wilt u Tennet adviseren over (lokale) natuuraangelegenheden, reageer dan naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Doe dat via het RvO reactieformulier. Dit kan uiterlijk donderdag 17 oktober 2024.  

Kaartje Tennet trace alternatieven
© Tennet
Kaart Tennet

Tegen tweede rij hoogspanningsmasten door het Noord-Hollandse landschap  

In het slechtste geval komt naast de hoogspanningsmast voor de 380 kv kabel een tweede rij masten. Dat zal over een traject van minstens 40 kilometer zijn, als nieuwe stroomkabels vanuit de nieuwe windparken in de Noordzee bij Den Helder aan land moeten komen. Het ministerie moet nog een keuze maken tussen Den Helder of IJmuiden als aanlandplek. Wij steunen de aanlanding rond IJmuiden, omdat er dan geen tweede rij met masten noodzakelijk is. De aanlanding kan dan volledig ondergronds worden aangelegd. Onze oproep om een zienswijze over deze keuze in te dienen is massaal gesteund, waarvoor dank. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Ons standpunt  

Wij zijn vóór het opwekken van duurzame energie. Door de energietransitie en de komst van extra windmolens en zonneweides verandert ons Noord-Hollandse landschap onmiskenbaar. Het brengt extra infrastructuur met zich mee. Niet alle locaties vinden we geschikt, dus spreken we ons uit om de schade te beperken. 

Hoogspanningsmast / Pixabay
© Pixabay
Hoogspanningsmast

Martijn de Jong

Functie

Senior projectleider grote natuuropgaven

Martijn zet zich als projectleider in voor grote natuuropgaven in Noord-Holland zoals het realiseren van nieuwe natuurgebieden, schoon water en meer biodiversiteit op het platteland.

Neem contact op
Martijn de Jong / Cees de Jonge
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
Buitenleven Vakanties

Maak kans op een vakantie in de natuur

We verloten drie waardebonnen voor een vakantiehuis naar keuze. Ben jij straks één van de geluksvogels?