Nieuwe duurzame excursieboot voor Ilperveld

Excursieboot Ilperveld
© Jelle Draper
Datum
ma. 3 juni 2024

Nieuwe fluisterstille excursieboot met ruimte voor rolstoelen

Het Ilperveld bij Landsmeer bestaat uit meer dan 600 eilandjes. De vier boswachters en de groep vrijwilligers van het Ilperveld laten graag aan iedereen zien hoe waardevol dit eilandenrijk vlakbij Amsterdam is. Maar dat kan alleen over water, met een boot. De oude excursieboot in het Ilperveld was dringend aan vervanging toe. Een flinke investering voor ons. Daarom deden we in 2022 een beroep op gulle gevers om te helpen de benodigde financiën bij elkaar te krijgen. Dankzij de steun van honderden donateurs vaart de nieuwe, stille en elektrische excursieboot inmiddels in het Ilperveld rond. Vanuit deze geruisloze, elektrische boot kun je de weidsheid en de rust van het gebied optimaal ervaren. In de boot zijn ook plekken beschikbaar voor mensen in een rolstoel. 

Natuurgebied het Ilperveld

Een veenweidengebied met riet, sprookjesachtige berkenbosjes en drijvende eilandjes waar de bodem als een spons onder je voeten beweegt. Een gebied waar moerasheide en bijzondere orchideeën voorkomen, waar roerdompen broeden, waar het behoorlijk stil is. “En dat op nog geen acht kilometer van de Amsterdamse Dam. Dat mogen we wel uniek noemen,” vindt boswachter Hans Brinks. In het Ilperveld bij Landsmeer is het hele jaar door wat te beleven. “In het voorjaar genieten we van de grote hoeveelheden weide- en moerasvogels die komen broeden, in de zomer bloeien de moerasplanten en scheren vlinders en libellen over de slootjes. Rond deze tijd van het jaar staat het riet mooi hoog en komen de eerste doortrekkende vogels weer langs. Het is elke dag een verrassing welke soorten je tegenkomt. En wie wil komen kijken, kan een fluisterbootje of kano huren of meegaan met een vaarexcursie. ”

Waarom een nieuwe boot?

De oude excursieboot, de Vera, was na vijftien jaar trouwe dienst ‘op’. De laatste jaren stopte de motor er steeds vaker mee, ook tijdens excursies. Waren schipper en gids druk bezig de boel aan de praat te krijgen en kregen bezoekers niet de beloofde excursie. Boswachter Chris Rost: “Dat was niet leuk meer. Niet alleen de motor had kuren, ook de accu’s waren op en de bedrading aan z’n eind.” Er moest een nieuwe boot komen. Een boot voor 32 personen, die qua materiaal én bouw een lage footprint (duurzame voetafdruk) heeft . En met een zuinige, geruisloze motor die met eigen zonnepanelen kan worden opgeladen. En een rolstoel vriendelijke boot zodat mensen in een rolstoel het Ilperveld ook vanaf het water kunnen beleven. En dat is gelukt’.

Proefvaarten met donateurs

De afgelopen weken is de nieuwe excursieboot uitgebreid getest. Alle benodigde keuringen zijn gedaan en certificaten in huis. De boot is inmiddels gedoopt en kreeg de naam: Roerdomp. Donateurs die een bijdrage hadden geleverd aan financiering van de boot mochten, na loting, een tochtje meevaren. De reacties waren alom enthousiast en de boswachters zijn trots op hun nieuwe duurzame en fluisterstille excursieboot. 

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.