Méér natuur in Westfriese polder door aankoop Noord-Hollands Natuurfonds

Aankoop Bedijkte Boezemn
© Yorinde Diepstraten
Datum
ma. 13 mei 2024

Vierde aankoop vanuit Noord-Hollands Natuurfonds

De druk op grond in Noord-Holland is immens, economische activiteiten rukken overal op en natuur verliest al jaren terrein. Daarom startte Landschap Noord-Holland in 2020 een crowdfunding actie voor uitbreiding en versterking van de Noord-Hollandse natuur. Met als doel samen met natuurliefhebbers grond aan te kopen en voor altijd veilig te stellen. Duizenden natuurliefhebbers investeerden in het Noord-Hollands Natuurfonds en in 2021 en 2022 werden de eerste twee aankopen gedaan bij de dorpen ’t Zand en Bergen. In 2023 kwam daar een derde bij in de Zandpolders bij Callantsoog. Nu is de vierde aankoop een feit. In de polder Bedijkte Boezem tussen de dorpen Winkel en Aartswoud is 3,3 hectare grond aangekocht. In combinatie met een slimme grondruil met agrariër John Klaver is meer natuur in Westfriesland ontstaan.

Koop ook een stuk natuur

Bedijkte Boezem

In dit eeuwenoude poldertje waar ooit de Waddenzee aan de andere kant van de dijk lag, hebben Landschap Noord-Holland en agrariër John Klaver op een slimme manier extra natuur kunnen realiseren. Boswachter Roelf Hovinga: ‘Door grond te kopen én te ruilen is er een vrijwel aaneengesloten gebied ontstaan waarin zowel wij als John Klaver het beheer gaan optimaliseren voor de natuur. Belangrijk onderdeel in dit plan is de aankoop van 3,3 hectare grasland. Deze grond konden we kopen dankzij donaties van duizenden natuurliefhebbers. Het perceel grond ligt midden in het gebied en was een ontbrekend stuk in de realisatie van een aaneengesloten natuurgebied”. 

Win win voor boer en voor natuur

Boswachter Roelf Hovinga: ‘Het is best een ingewikkeld verhaal. Wij beheerden in de Bedijkte Boezem al een drietal percelen natuur , die niet aan elkaar grensden. Onze buurman, agrariër John Klaver, had hetzelfde probleem, de percelen die hij in eigendom had grensden ook niet aan elkaar. Door grond van elkaar te kopen en te ruilen, hebben we de polder efficiënter verdeeld en in de som meer natuur gerealiseerd. Alle percelen zijn toegevoegd aan het Natuurnetwerk Nederland en blijven voor altijd natuur’. John Klaver: ‘Ik hou heel erg veel van de natuur om me heen en ik vind het belangrijk dat we met z’n allen goed voor die natuur zorgen. Met ons bedrijf draag ik daar ook bewust een steentje aan bij. De percelen die ik nu in eigendom heb, ga ik op een natuurvriendelijke manier beheren. Dus later maaien en nabeweiden met vee om meer variatie aan bloemen en kruiden in het weiland te krijgen’. 

Mooi als we de argusvlinder hier kunnen houden

Roelf Hovinga: ‘De Bedijkte Boezem is niet heel aantrekkelijk voor weidevogels, daar is de polder wat te besloten voor. Op de aangekochte graslanden ontstaan door ons beheer weer ouderwetse bloemrijke weiden met veldzuring, pinksterbloemen en scherpe boterbloem. Bloemen leveren nectar (voedsel) voor vlinders en andere insecten. De sloten en speciaal gegraven poelen zijn weer belangrijk voor libellen, bittervoorn, kleine watersalamander en groene kikker. Speciale aandacht krijgt de argusvlinder. Een soort die met 98% in aantal is afgenomen en dreigt uit te sterven in Nederland. De polders van Westfriesland behoren tot de laatste landelijke bolwerkjes voor deze soort’. Roelf: ‘Hoe mooi zou het zijn als we de argusvlinder hier in de polder kunnen behouden. Toen ik hier 18 jaar geleden voor het eerst kwam, zag ik op een dag soms tientallen argusvlinders. Met een beetje geluk kom je er nu nog een à twee tegen. Daar willen we echt iets aan doen’. 

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven