Meer dan 1100 zienswijzen vragen om zorgvuldig omgaan met landschap

molens
© Menno Schaefer
Datum
do. 28 november 2024

Beschermde landschappen staan onder druk

De provincie Noord-Holland is van plan om woningbouw in het beschermd landschap toe te staan. Al tientallen jaren is het verboden om zomaar huizen te bouwen naast historische dorpen als Driehuizen of Holysloot. Toch kan dit straks zomaar gebeuren. 

Want volgens de provinciale plannen mogen alle dorpen en linten er straks 25 woningen bijbouwen in het beschermde landschap. Ook als het de landschappelijke waarden aantast, zoals een fraai doorzicht of een eeuwenoud duin. De provincie wil hiermee niet zozeer de woningnood oplossen, maar vooral de leefbaarheid van de dorpen en linten behouden.

Kritische geluiden uit de samenleving

Wij hebben in mei aan onze achterban gevraagd om tegen deze onomkeerbare plannen een formele reactie, een zienswijze,  bij de provincie in te dienen. Hier is massaal gehoor aan gegeven, waarvoor onze dank. 1.096 Zienswijzen die de provincie ontving waren kritisch over de versoepeling van de bescherming.

Inspreken in het provinciehuis, zienswijzen in de schijnwerpers

De provincie paste ondanks de kritische geluiden geen inhoudelijke wijzigingen in haar plannen aan. Daarom brachten we de 1.096 zienswijzen samen met Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland extra onder de aandacht bij de provinciale staten commissie afgelopen maandag. Toen werd over de plannen vergaderd. 23 Insprekers vroegen om aanpassing van het voorstel. Zij vertegenwoordigden dorpsraden, lokale natuurorganisaties, Bond Heemschut en andere betrokken organisaties. Tijdens de avond bleken zes oppositiepartijen en de coalitiepartij PvdA ook kritisch op de voorgestelde invulling van de plannen.

Overhandiging zienswijzen november 2024
© Landschap Noord-Holland
Overhandiging symbolische cheque: een straatje erbij lost de woningnood niet op

Woningbouw draagt niet vanzelfsprekend bij aan leefbaarheid 

Vooral de aanname dat 25 extra woningen nodig is om de leefbaarheid van een dorp te vergroten, werd door de insprekers weersproken. Uit onderzoek blijkt dat woningbouw in dorpen bijna nooit nodig is om de leefbaarheid te vergroten. Het openhouden van een dorpshuis is van veel groter belang. Ook is de kans groot dat de zo gewenste starters en seniorenwoningen in dorpen er niet komen. Er worden namelijk geen dwingende voorwaarden aan bouwplannen in de beschermde landschappen gesteld.  

Provincie geeft de regie uit handen

Het is voor een projectontwikkelaar veel aantrekkelijker om juist op deze uitbreidingslocaties dure woningen met zicht op het groene landschap te bouwen. De senioren- en starterswoningen kan de ontwikkelaar elders in de gemeente bouwen. Dat kan, want de provincie voert daar straks geen regie meer op. Die regie verschuift vrijwel geheel naar de gemeenten. De enige mogelijkheid die de provincie dan nog heeft is haar mening geven, via een zienswijze. En die kan een gemeente gewoon negeren.

We blijven aandringen bij de provincie

We roepen Provinciale Staten daarom nogmaals op om de bouw van kleine randjes woningen in onze meest waardevolle landschappen niet zomaar toe te staan. En vragen Provinciale Staten alsnog extra waarborgen in te bouwen. Zoals de verplichting voor gemeenten om vooraf aan de provincie toestemming te vragen voor woningbouw in de beschermde landschappen.

Brede steun

De oproep wordt ook gesteund door de volgende 26 Noord-Hollandse organisaties: Noord-Hollandse Molenfederatie, Dorpsraad Broek in Waterland, KNNV-Amsterdam, Stichting Beemstergroen, Stichting Behoud Waterland, Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging afdeling Hoorn/West-Friesland, IVN West-Friesland, Stichting Ons Bloemendaal,  IVN Amstelveen, Stichting Tuin van Haarlem, Samenwerkende Vogelwerkgroepen van Noord-Holland (SVN), Natuurvereniging Wierhaven, Stichting Landschapszorg Wieringen, Stichting Vrienden van Middenduin, Stichting Natuurgebied Lange Weeren, Stichting Santpoort, Stichting Duinbehoud, Stichting Alkmaardermeeromgeving, Stichting ANIMO, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, Stichting Groen Muiderberg, Vogelwerkgroep Tringa Schagen, Het Zijper Landschap en Stichting Nekkerzoom.

Ons standpunt

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.