Landschap Noord-Holland 85 jaar
85 Jaar en springlevend
85 Jaar geleden, in 1936, werd Landschap Noord-Holland 'geboren' uit een initiatief van een clubje welgestelde natuurliefhebbers Van Tienhoven, Drijver en de grondlegger van de Nederlandse natuurbescherming, Jac. P. Thijsse. Deze bevlogen groep mensen had een droom: natuurgebieden aankopen om ze zo veilig te stellen voor de toekomst. Vier jaar later deed de stichting Het Noordhollandslandschap een eerste aankoop: het Wildrijk in Sint Maartenszee. De drie oprichters van de nieuwe natuurorganisatie zamelden via crowdfunding 19.000 gulden in om dit stukje natuur de redden: een beeldschoon en rijk overblijfsel van een landgoed in de Zijpepolder. Inmiddels is onze natuurorganisatie uitgegroeid tot een maatschappelijke organisatie met 98 natuurgebieden.
Van kleine stichting naar breed natuurnetwerk
De mannen die er de koppen voor bij elkaar staken en het geld binnenhaalden hadden het goed gezien: het dreigde snel bergafwaarts te gaan met het fraaie landschap en de natuur in Noord-Holland. In die tijd was er letterlijk sprake van kaalslag door het wildkappen van hakhoutbosjes zoals het Wildrijk. Ernest Briët (directeur Landschap Noord-Holland): “De urgentie om ‘iets te doen’ die zij toen voelden, hebben sindsdien veel Noord-Hollanders gevoeld. Vandaag de dag niet minder. Er zijn nog steeds stukken bedreigd landschap te redden en er kan nog veel meer worden gerepareerd”. In 85 jaar tijd groeide het aantal natuurgebieden van onze stichting van 1 naar bijna 100 (totaal 4.500 hectare). Wij voelen ons gesteund dankzij ruim 33.000 Beschermers, duizenden vrijwilligers en tientallen sponsors en fondsen.
Ruim 4.000 natuurliefhebbers steunden actie aankoop natuur
Ernest Briët (directeur Landschap Noord-Holland): “De kracht van ons 85-jarig Landschap is dat we dicht bij mensen staan die in dit landschap wonen en werken en zich daarbij betrokken voelen. Er zullen steeds nieuwe uitdagingen op ons af komen, maar die kunnen we aan. Omdat natuur en biodiversiteit zwaar onder druk staan, zijn we in 2020 de actie gestart om één miljoen vierkante meter natuur veilig te stellen. Met veel succes, want net als in 1936 voelen Noord-Hollanders ook nu de urgentie en hebben 4.000 natuurliefhebbers gedoneerd in het Natuurfonds”.
Noord-Hollands Natuurfonds
Het Natuurfonds is bedoeld om grondaankopen te financieren en zo de versnipperde natuur in de provincie weer meer volume en veerkracht te geven. Want het is vechten om de ruimte in Noord-Holland. Natuur verdwijnt, steden breiden uit, centra voor distributie en dataopslag worden groter, infrastructuur van wegen verandert en ook duurzame initiatieven als windmolenparken en zonneweides vragen om een plek. Daarom willen wij zo snel mogelijk nieuwe gebieden aankopen om zo meer natuur veilig te stellen voor de eeuwigheid. De eerste aankoop vanuit het Noord-Hollands Natuurfonds was afgelopen zomer een feit. In ’t Zand, in de kop van Noord-Holland, bij Natuurgebied De Mosselwiel hebben we ruim 42.000 m2 agrarische grond gefinancierd met geld uit het Natuurfonds. Natuur krijgt hier straks alle ruimte. Voor € 7,50 per m2 kunnen donateurs een stukje natuur veiligstellen. De crowdfundingactie blijft doorlopen. Iedereen die wil kan investeren in een m2 grond op www.landschapnoordholland.nl/natuurfonds.
Het Wildrijk
Ons allereerste natuurgebied was een van de bosrijke buitenplaatsen van welgestelde Amsterdamse kooplieden in de Zijperpolder. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk. In 1940 werd het door aankoop veiliggesteld. Het bos is nog steeds bijzonder. Ook in deze tijd van het jaar. Overal zie je weelderige stekelvarens, kronkelige paden en bomen met hun takken hoog in de lucht. In het voorjaar is de bodem bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. Kijk hieronder voor een video impressie van dit unieke natuurgebied in deze tijd van het jaar. Boswachter Tim Zutt laat het graag zien.
Photo gallery
-
+2