Kap windsingel biedt nieuwe kansen

Grote es bij poel Zon en Leven
© Zon en Leven
Datum
vr. 7 juni 2019

Deskundig advies, ja graag!

Langs de Starnmeerdijk, bij Marken Binnen, ligt het idyllische Naturisten Kampeerterrein Zon en Leven. Hier tref je fraaie oude windsingels, bos, twee poelen, een kleine vlindertuin en de nodige oevers. Om de natuur goed te beheren is de vrijwilligersgroep van de naturistenvereniging voor ondersteuning ons aangesloten. Een onvoorziene kap van windsingels greep de vrijwilligersgroep aan om de biodiversiteit te versterken.

Pijnlijk of toch niet?

Het hoogheemraadschap startte bij de Starnmeerdijk met verzwaring van de Ringdijk. Daarvoor moest een groot deel van de oostelijke windsingel wijken. Pijnlijk, maar het biedt ook nieuwe kansen. Vrijwilligers Martin Kaptein en Henk Spreeuwenberg zagen nieuwe kansen en vroegen ons om mee te denken. Doordat er nu drastisch opnieuw aangeplant moest worden, was vooral de keuze in bomen en struiken bepalend. Want hoe versterk je de biodiversiteit? De windsingel moet meer kansen bieden aan vlinders, hommels en bijen en ook voor vogels meer waarde hebben (als nectarleverancier, als waardplant en als nestplek). Voorwaarde was wel dat doorzicht vermeden werd.

Aantrekkelijk voor vlinders, bijen en amfibieën

Besloten werd om de verhouding struiken en bomen, veel meer in het voordeel van de struiken te gaan laten uitvallen. Hierdoor ontstaat in de onderste vier tot vijf meter een ondoorzichtig en dicht struweel. Het resultaat is een gevarieerd aanbod aan wilgensoorten, meidoorn, vuilboom, wilde liguster, hazelaar, kornoeljes, gelderse roos en hondsrozen, allemaal aantrekkelijke soorten voor insecten. Zachte berk, lijsterbes en zwarte els zullen er in bescheiden mate als bomen tussen komen. Langs de windsingels en de bosdelen verschijnen meer zomen van kruiden, die een gefaseerde maaibeurt krijgen. En er komen stilteplekken op het kampeerterrein, waar de kruidenbegroeiing een groot deel van het groeiseizoen blijft staan. Alleen de wandelpaden en kleine recreatieplekken worden gemaaid om ze beleefbaar te maken.

Voor vlinders en libellen, voor bijen en hommels en ook voor amfibieën zal Zon en Leven een veel aantrekkelijkere plek worden! En zodoende ook voor natuurminnende kampeerders. Dat hebben Henk en Martin goed gezien.

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.