Invasieve exoten opruimen in de Noordduinen
Werkzaamheden geven Noordduinen positieve impuls
Komende jaren gaat Landschap Noord-Holland aan de slag om de natuur verder te herstellen in de Noordduinen. Op meerdere locaties tussen Callantsoog en strandslag Duinoord worden exoten weggehaald om ruimte te geven aan zeldzame inheemse planten en dieren. Een aantal van de locaties wordt daarna ingeplant met helmgras om overlast van stuivend zand te voorkomen.
Exoten weg, om ruimte te geven
Invasieve exoten zoals de Japanse bottelroos kunnen in korte tijd grote stukken duin innemen. “In 2021 hebben we als proef op een aantal plekken Japanse bottelroos weggehaald en dit heeft goed uitgepakt. We hebben die plekken twee seizoenen met vrijwilligers nagelopen op hergroei en ze zijn nu zo goed als 100% schoon. Ook is in 2023 op ruim 80 plekken de bottelroos met wortels en al verwijderd,” zegt boswachter Tim Zutt. Het afgevoerde materiaal wordt duurzaam hergebruikt door middel van compostering.
Aanplant helmgras
Tim Zutt: “Langs de fietspaden en in de waterkeringszone worden de uitgezeefde plekken met helmgras ingeplant, om overlast door erosie en verstuiving te voorkomen. De overige plekken laten we open, om dynamiek in het duingebied te bevorderen. Plantensoorten die gebaat zijn bij open zand en overpoedering door mineraalrijk zand, zoals duinroos, buntgras en duinviooltjes kunnen dan weer floreren.”
Wanneer wordt er gewerkt?
De werkzaamheden vinden plaats van september tot eind februari 2024, juist in de herfst om rust te garanderen in het broedseizoen. Tim Zutt: “We proberen de overlast in de duinen tijdens de werkzaamheden tot een minimum te beperken. Het kan voorkomen dat een wandel- of fietspad voor een korte periode wordt afgesloten. Maar we zullen dan ter plaatse duidelijke uitleg geven.” De Noordduinen behoren tot de Europese extra beschermde Natura2000 gebieden. Met de werkzaamheden kan dit beschermde duinlandschap behouden blijven en kan iedereen ervan genieten. Een soortenrijk landschap is echt iets om bijzonder zuinig op te zijn! De werkzaamheden worden gefinancierd door de Provincie Noord-Holland.
Zichtbaar effect
Dynamische duinen vormen een ‘thuis’ voor zeldzame duinvlinders, het duinviooltje, de tapuit en de bedreigde konijnenpopulatie: zij zijn ontzettend afhankelijk van dynamische duinen. Boswachter Tim Zutt: “Ik ben blij dat de schapenbegrazing, verwijderen van exoten èn de aanleg van stuifkuilen van de afgelopen jaren nu al een positief effect heeft. Want zo pakken we de verruiging aan die ontstaat door de enorme hoeveelheid stikstofneerslag. We gaan door met ons werk om de natuur te helpen herstellen.” Landschap Noord-Holland volgt in samenwerking met Provincie Noord-Holland de effecten.
Landschap Noord-Holland krijgt van omwonenden en recreanten positieve berichten over de verwijdering van de exoot. Doordat er door het Ministerie van LNV en de Provincie Noord-Holland opnieuw geld beschikbaar wordt gesteld voor natuurherstel in Natura-2000 gebieden, gaan we nog meer Japanse bottelroos verwijderen in de Noordduinen. Deze werkzaamheden zullen tussen 2024 en 2030 plaats vinden.
Tim Zutt
Functie
Tim beheert als boswachter de natuurgebieden in de kop van Noord-Holland. Niet alleen door onderhoud en toezicht maar mede door veranderingen in de natuur waar te nemen en te onderzoeken. Zoals bv voor de tapuit in de Noordduinen, een zeldzame verschijning in Europa. Want, hoe de natuur er nu voor staat, dat bepaalt ook hoe je natuur verder kan ontwikkelen, samen met anderen!