Geslaagde nieuwe cursus Graslandbeheer
Theorie en praktijk
Met een combinatie van een digitale theoretische sessie en een workshop in het veld is de nieuwe cursus graslandbeheer een feit. Wilco Non (ecoloog en grassenspecialist) nam eind mei 2021 deelnemende vrijwilligers mee in het botanisch beheer en ontwikkeling van graslanden. Hoe kom je van een saai grasland vol Engels raaigras naar een botanisch, soortenrijk grasland?
Ontwikkeling graslanden
Een soortenrijk grasland creëren, kan dat in elke situatie? Over welke grassoorten hebben we het dan? En hoe kun je het beheer afstemmen op een betere ontwikkeling of betere kwaliteit van het grasland. Allemaal vragen waarop Wilco antwoord gaf tijdens de digitale sessie, waarin de vijf ontwikkelingsfasen van graslanden centraal stonden.
Heemshof in Heemskerk
Op zaterdag 5 juni 2021 volgde deel 2 van de cursus: een workshop annex veldexcursie bij de Heemshof in Heemskerk. Deze vrijwilligersgroep beheert ruim 3 hectare graslanden met een mooie variatie aan soorten op verschillende bodems. Deelnemers kregen van tevoren een thuisopdracht mee en mochten in het veld in kleine groepjes verder op zoek naar verschillende biotopen en soorten.
Dat het ene gras niet het andere is, en er ook erg veel soorten van zijn, schrok deelnemers niet af. Ze waren enthousiast en verbaasd over de grassenrijkdom in dit natuurgebied. “Van veraf lijkt het allemaal groen en hetzelfde, maar als je van dichtbij kijkt, dan zie je hier toch wel erg veel verschillende soorten grassen staan,” aldus een van de deelnemers.
De deelnemers waren positief over deze nieuwe cursus. Een mooie aanwinst in het totale cursusaanbod voor vrijwilligers.
Annika Langeveld
Functie
Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en veilig werken.