Eerherstel voor tuin Huis Leyduin in Vogelenzang

Tuin Huis Leyduin realisatie 2024 / LNH
© Frits Bekker
Datum
wo. 4 september 2024

Een nieuwe tuin met allure van weleer

Een van onze mooiste buitenplaatsen is Buitenplaats Leyduin. Onlangs heeft de tuin van Huis Leyduin een fikse opknapbeurt gekregen. Het imposante huis, gebouwd in 1921, en rijksmonument, straalde nog steeds als vroeger, alleen de tuin had zichtbaar betere tijden gekend. Wij vonden dat deze prachtige locatie dat niet verdiende. Daarom organiseerden wij een crowdfunding actie en gingen we aan de slag met het maken van plannen voor een nieuwe tuin. Er werd onderzoek gedaan naar de ontstaansgeschiedenis van de tuin en schetsen van de beroemde landschapsarchitect L.A. Springer werden bestudeerd. Het ontwerp van de nieuwe tuin werd gemaakt door tuinarchitect Studio Marchel-Wim van Dongen. Natuurlijke Zaken nam samen met de boswachter het aanbrengen van de beplanting voor haar rekening. Het eindresultaat mag er zijn. Huis Leyduin heeft weer een tuin met allure. Financiering van het project was mogelijk dankzij onze beschermers, giften van donateurs en verschillende fondsen. 

Aanpak tuin Huis Leyduin

Projectleider Bart Opstal: ‘We zijn enorm blij met de nieuwe tuin. Het is echt prachtig geworden en het Huis functioneert weer als het hoogtepunt van de buitenplaats. De architect heeft met zijn ontwerp een nieuwe betekenis gegeven aan de tuin en het Huis in het omliggende landschap, met respect voor wat er was. Zo zijn de oude zichtlijnen hersteld en oude, solitaire bomen rond het Huis staan nu vrij. De tuin heeft een duidelijke zonering gekregen met een stenen plint met daarin plant- en heestervakken, een vaste plantenborder met een fleurige rand. Rondom het Huis is een terras met grind aangelegd. Ook de oprijlaan is flink aangepakt en van een nieuwe toplaag voorzien waardoor deze mooier in het landschap en bij de nieuwe tuin past’. 

Huis Leyduin, een imposant gebouw

Wie ooit Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang heeft bezocht of vanuit de trein zag, kent ongetwijfeld het opvallende Huis Leyduin. Al meer dan 100 jaar is dit rijksmonument een trotse blikvanger. Het Huis heeft altijd een sterke relatie gehad met het omliggende landschap. Door Huis Leyduin te bouwen op een aanwezige duintop was het uitzicht over de strandvlakte prachtig. En was het huis goed zichtbaar, als statussymbool. De opdrachtgever en tevens laatste familie die Huis Leyduin bewoonde was de familie Dorhout Mees, daarna kreeg het pand vele andere bestemmingen en gebruikers. In 1996 kochten wij de buitenplaats. In 2012 kwam het Huis vrij en gingen we hard aan de slag met het opknappen van dit cultuurhistorische monument. Nu biedt het aan verschillende bedrijfjes kantoorruimtes en worden door hen de zalen op de begane grond verhuurd.

Inmiddels hebben we veel bereikt op de buitenplaats 

Bijna 30 jaar geleden werden we eigenaar van Buitenplaats Leyduin. Toen al een prachtig gebied, vol bijzondere natuurwaarden en verborgen, cultuurhistorische schatten. In de afgelopen jaren is, met hulp van talloze fondsen en donateurs, veel energie gestoken in het vergroten van de natuurwaarden en het herstellen van de monumentale gebouwen. De buitenplaats wordt daarmee voor bezoekers steeds mooier. Zwarte schuur, Juffershuis, Belvedère; stuk voor stuk liggen ze er nu prachtig bij. Ook de natuur kreeg een flinke impuls. In de herstelde vochtige graslanden voor het Huis bloeit tegenwoordig weer een hele reeks aan zeldzame duinplanten. Hazen rennen er rond, kikkers kwaken in de sloten en ooievaars brengen er hun jongen groot. Even verderop in het bos kreeg de Leybeek weer glooiende natuuroevers. De buitenplaats kreeg een heuse waterbeleefplaats met stapstenen en padden kunnen tegenwoordig veilig oversteken via diverse paddentunnels.

cover M3 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
Bernisse

Natuurkalender 2025

De natuurkalender 2025 is beschikbaar. Een jaar lang genieten van de Noord-Hollandse natuur met twaalf prachtige natuurfoto’s. Ook leuk om cadeau te geven!