Dakscholekster redder vertelt

Scholekster hereniging
Datum
do. 17 juni 2021

Reddingsactie scholeksters

Weidevogelvrijwilliger Henk Post uit Julianadorp is begaan met de ‘Bonte Piet’, zoals scholeksters in Noord-Holland vaak genoemd worden. Steeds vaker broeden scholeksters op platte (grind)daken. Omdat ze als enige weidevogel hun jongen voeren kan dat. Maar als dat midden in een stad of dorp is, kleven er heel veel gevaren aan. Want hoe komen ze naar beneden? En welke gevaren komen ze onderweg tegen? Daarom houdt Henk de scholeksters in zijn dorp in de gaten en maakt hij regelmatig een rondje. Hij redde al eerder een scholekster gezin van driehoog, wat nu in vogelasiel 'de Paddenstoel' verblijft. Maar deze reddingsactie kostte flink wat meer moeite… Hier zijn verhaal.

Scholekster jongen in de problemen

“Tijdens mijn avondrondje hevig alarmerende scholeksters, die over de rand van het maar liefst zes verdiepingen tellende gebouw van ‘De Verbinding’ aan de Boterrug keken... Eén jong was op het balkon van de 5e verdieping gesprongen. Het zat daar opgesloten en vond pas na een half uur een opening en sprong vervolgens op het dak van een aangrenzend gebouwtje twee verdiepingen lager. Het was toen naar de grond niet zo hoog meer. Maar het lukte mij en mijn collega, Andre Berbee, niet om hem te vangen, het glipte door een hek. De vogel liep gelukkig de wijk in en toen hebben we het grote pul van plantsoen naar plantsoen richting Callantsogervaart gedreven.

Afgelegde route scholpul
Afgelegde route van de scholpul

Achtervolging

Onderweg werden het jong en de beide ouders steeds aangevallen door een andere scholekster, dat daar ook een territorium had. En we moesten onderweg alle zeilen bij zetten om te verhinderen dat een kat het kuiken zou pakken. Na een achtervolging van 500 meter door het dorp kwam het jong aan bij de vaart en konden we het jong vangen. Met de vogel in de hand en op de fiets ben ik 500 meter verder het bruggetje overgegaan, om vervolgens aan de andere kant van de vaart weer terug te rijden. Het jong bleef gelukkig steeds roepen, waardoor de ouders mij bleven volgen. Daar heb ik het jong aan de kop van een bollenveld gezet.

Geluk voor een dakjong

Na 5 minuten was er ook weer een ouder bij. Op het dak zit nu nog een jong en een jong lag dood, waarschijnlijk toch de warmte en geen water. Morgen gaan we proberen het andere jong te redden. Met het vorige geredde dakjong in vogelasiel ‘de Paddenstoel’ gaat het heel goed!” Grote bewondering is op zijn plaats voor onze Noordhollandse weidevogelbeschermers, die er zo steeds meer taken bijkrijgen!

Vrijwilliger Henk Post met scholpul
Vrijwilliger Henk Post met scholpul

Meer informatie over dakscholeksters is te vinden op de website: Scholeksters broeden steeds vaker op daken: waarom? | NPO Radio 1

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven