Coalitieakkoord: geen geld meer voor een schonere en groenere omgeving, onzekerheid blijft

Ratelaar / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland
Datum
do. 16 mei 2024

Reactie Coalitie akkoord

Vandaag presenteerden de formerende partijen hun coalitieakkoord “Hoop, lef en trots”. LandschappenNL, waar Landschap Noord-Holland deel van uitmaakt, en Natuurmonumenten vinden het zeer teleurstellend dat het kabinet kiest voor meer welvaart in plaats van welzijn. 

Het is zeer zorgwekkend dat de noodzaak voor natuurherstel ter discussie wordt gesteld, en er een poging wordt ondernomen om de Europese natuurwetgeving te verzwakken. Door het geheel schrappen van het transitiefonds is er geen geld meer beschikbaar voor bijvoorbeeld schoner water, of een toekomstgerichte landbouw. De noodzakelijke investeringen in onze leefomgeving en ons platteland blijven hierdoor uit.  Recent onderzoek toonde aan dat 86% van de Nederlandse kiezers wil dat de overheid natuur beter beschermt. Dit coalitieakkoord staat haaks op deze wens.

Natuur nog verder onder druk 

Bas Rüter, directeur van Landschap Noord-Holland: “We kunnen niet doorgaan met het ongeremd vervuilen van ons landschap, dat gaat ten koste van toekomstige generaties. Het transitiefonds was een kans om de knop om te zetten. Het nieuwe kabinet kiest nu voor beleid dat de toch al kwetsbare en schaarse natuur nog verder onder druk zal zetten. Zo spreekt het plan van ‘stikstofreductie waar het nodig is,’ maar we weten helaas al heel lang dat dit vrijwel overal, heel hard nodig is. Zolang natuurherstel niet plaatsvindt zit ook vergunningverlening op slot. Daardoor blijft ook een duurzaam toekomstperspectief voor boeren en woningbouwers uit. Pogingen om de Europese wetgeving op het gebied van mest en natuurbescherming aan te passen, zorgen voor nog meer vertraging en onzekerheid. 

Schoon water is essentieel 

In Noord-Holland is sprake van veel vervuiling van het water. De gebiedsprocessen waren bedoeld om het water weer schoon te krijgen, bijvoorbeeld door natuurgebieden en landbouwgrond beter van elkaar te scheiden. Nu er geen geld meer beschikbaar komt vanuit het transitiefonds, is het zeer de vraag of het Europees doel voor waterkwaliteit in 2027 wel kan worden gehaald. Ook de noodzakelijke vernatting in veengebieden, om bodemdaling en uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, dreigt nu vertraging op te lopen. 

Platteland maken we sámen 

Natuurmonumenten en LandschappenNL zijn met een achterban van ruim een miljoen mensen en honderden natuurgebieden overal in Nederland verankerd. “We zijn de buur van vele boeren en het platteland maken we samen. Samen optrekken in het landschap is van groot belang om de grote uitdagingen op het gebied van natuur, biodiversiteit, waterkwaliteit, bodemgesteldheid en klimaat waar Nederland voor staat, gezamenlijk het hoofd kunnen bieden.”  

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.