Aalsmeer in de ban van de Ringslang

Ringslang
© Nature in Stock
Datum
di. 17 december 2024

Een verrassende comeback

De ringslang voelt zich steeds meer thuis op de eilandjes van Oosteinderpoel in Aalsmeer. Dat is goed nieuws, want de ringslang staat op de rode lijst en heeft een beschermde status. Dat de ringslang het zo naar zijn zin heeft in dit waterrijke gebied is mede te danken aan de inzet van een groepje Aalsmeerse natuurliefhebbers. Met succes legden ze meerdere broeihopen aan waar maar liefst vijftig eieren uitkwamen.  

Aanleg broeihopen

De ringslang is de grootste inheemse slangensoort van Nederland en legt zo’n 20 tot 30 eieren. Om deze uit te broeden leggen ze ze op warme, broeiende plekken. Van nature zijn dat waarschijnlijk aangespoelde hopen groen of rottend hout geweest. Tegenwoordig zijn de slangen voor een groot deel afhankelijk van door de mens gecreëerde broeihopen. Dat zijn hopen van bijvoorbeeld mest, compost en bladeren. Door broeihopen in en rondom het gebied aan te leggen hopen vrijwilligers de populatie en het territorium van de zeldzame slang uit te breiden en uiteindelijk naar de Westeinderplassen te lokken. 

Ringslang eierschalen / Jan Zijp
© Jan Zijp
Ringslang eierschalen

Natuurliefhebbers zien hun werk beloond worden

Boswachter Jocelyn de Kwant kan haar geluk niet op. "Als boswachter ben ik heel blij met vrijwilligers als Jos die zich hier zo voor inzetten." Het is bijzonder om te zien hoe de ringslang inzichtelijk maakt dat alle natuurgebieden met elkaar in verbinding staan. Het dier kronkelde oorspronkelijk alleen rondom de Amstelveense Poel, maar is nu dus de grens overgestoken. Uiteindelijk wil de groep de ringslang verleiden om zich via de Westeinderplassen helemaal tot in Leimuiden te verspreiden, maar dat is nog best een opgave. "We hebben in totaal zeventig eieren gevonden, maar in de broeihopen die het verst weg liggen, vonden we nog niks, dus die leggen we volgend jaar opnieuw aan", legt Jos uit. 

Ringslang zwemmend
© Bart Vastenhouw
Ringslang zwemmend

Ook mee helpen?

Doordat we weten hoe we de ringslang kunnen helpen met de aanleg van broeihopen met genoeg mest, zijn de aantallen in Nederland de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. De vrijwilligers kunnen volgend jaar wel een extra handje gebruiken bij de aanleg. Help jij mee om broeihopen aan te leggen? Kijk op broeihopen.nl. Interesse in monitoringswerk? Kijk eens op onze pagina.

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven