Nieuw: examen voor Nederlands kettingzaagcertificaat

Praktijkexamen motorzaag / Annika Langeveld
© Annika Langeveld

Certificering

Onlangs zijn onze cursisten van de motorzaagcursussen echt op examen gegaan voor een Nederlandse certificering voor werken met een motorkettingzaag. Deze certificering is nieuw en zorgt ervoor dat het nu duidelijker is op welk niveau een cursist kan en mag zagen. Er waren twee cursussen voor startende zagers en twee voor de zagers die hun certificaat moesten hernieuwen.

Theorie en praktijk

Het was best wel even aanpoten voor de cursisten op de driedaagse basistraining om zowel de theorie als de vaardigheid van het zagen onder de knie te krijgen. De laatste dag stond in het teken van de toetsing. In de ochtend moesten de cursisten de theorievragen beantwoorden en laten zien dat ze de kettingen goed scherp konden vijlen en het onderhoud onder de knie hadden. In de middag moest iedereen twee gebleste bomen in het bos zagen wat door de examinator werd beoordeeld.

Hoe ging het examen?

Ik was aanwezig bij het examen van de eerste basiscursus op een mooi landgoed van Landschap Noord-Holland bij Vogelenzang. Cursusleider Erik van Praktijkcentrum Bomen liet elke cursist een boom uitzoeken welke geveld moest worden. Er werd goed gelet op veiligheid, lichaamshouding en natuurlijk of de boom op de juiste manier gezaagd werd. Het niveau van het certificaat is maximaal NKC-3, wat inhoudt dat bomen niet dikker dan 35 cm zijn en de stam redelijk recht staat. Er werd flink gezweet op deze toch wel warme dag. Goed nieuws: iedereen heeft het examen gehaald op NKC-2- of NKC-3- niveau. Gefeliciteerd!

Wat mij opviel was dat iedereen erg veiligheidsbewust was en dat deelnemers elkaar hielpen met het opruimen van de stammen en de takken.

Vooral: veel gaan zagen

Nu de cursisten hun certificaat behaald hebben, moeten ze veel bomen gaan zagen om ervaring op te doen, dan zijn ze over drie jaar - als ze weer op herhaling komen - geroutineerde zagers die met gemak hun certificering zullen verlengen.

Meer informatie

Meer weten over de praktijkopleidingen voor vrijwilligers en medewerkers van natuurorganisaties? 
Richtlijn Praktijkopleidingen - De VBNE zet zich in voor professioneel beheer van bos en natuur

Annika Langeveld

Functie

Medewerker vrijwilligersondersteuning

Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en veilig werken.

Neem contact op
Annika Langeveld
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.