Lange Bretten

Water & Moeras
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Meewerken in de natuur
Lange Bretten / Dutchphoto
© Dutchphoto
Water & Moeras

Schotse Hooglanders in Amsterdamse jungle

De Amsterdammers uit Geuzenveld-Slotermeer weten het al lang, maar voor mensen van buiten is het even wennen: er valt woeste natuur te genieten in het westelijke havengebied van Amsterdam. Het is even zoeken in de drukte tussen de N200 en Westpoort, een mega bedrijventerrein, maar dan heb je ook wat. Daar liggen de Lange Bretten, geen terrein van Landschap Noord-Holland zelf, maar wel een ontwikkelingsgebied onder onze hoede. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar zo ongeveer alles wat de Nederlandse natuur te bieden heeft kun je hier vinden en beleven. En dat op een oppervlak groter dan het Vondelpark, op een strook groen van tien bij een halve kilometer.

Roerige geschiedenis

Dat hier zo'n beetje alles groeit en bloeit komt door de ondergrond. De geschiedenis van het terrein begint in 1631, toen er een trekvaart werd gegraven van Haarlem naar Amsterdam. Die vaart sneed twee poldertjes aan de oever van het IJ af: de Spieringhornpolder en poldertje Huis de Bretten. Later kwam daar nog een spoorlijn bij en tegenwoordig rijdt er langs die lijn ook nog het verkeer van de Haarlemmerweg. Na het droogleggen van het IJ kwam er een groenstrook in zicht waar volkstuintjes, parkjes en sportvelden zouden worden aangelegd. Daarvoor werd er alvast een vracht duinzand opgespoten. Het Brettengebied werd vervolgens gebruikt als slibdepot en als stortplaats van de grond die vrijkwam bij het graven van de metro. Er liggen dus oude dijken, steenhopen, stukken duinzand en er zijn waterlopen gegraven. Het gebied wordt door ons ecologisch beheerd.   

Groene wildernis

Tussen de huizen, haventerreinen en fabrieken floreert nu een frisse, groene wildernis vol bijzondere vogels en planten. Door de afwisseling in hoogte, grondsoort en vochtigheid is er veel variatie in de Lange Bretten; ook wel de laatste stadswildernis van Amsterdam genoemd. Er leven roerdompen, blauwborsten en bruine kiekendieven. Er sjokken ruige, harige Schotse hooglanders en Hollandse landgeiten rond. Ze voorkomen met hun gevreet dat het hele terrein dichtgroeit. Het resultaat is een woest stuk struinnatuur, met spannende paadjes, open velden, waterpartijen en ruige bossen, waar je allerlei dieren tegen kunt komen, van hermelijnen tot haviken, van ijsvogels tot waterspitsmuizen tot vossen en vleermuizen. Wat je noemt een echte stadsjungle.

Struinnatuur en NS Wandeling

U kunt er naar hartenlust fietsen en wandelen. Een deel is struinnatuur! Waar vind je dat nog? Je kunt hier picknicken tussen het groen of een eindje skaten. Het gebied is via diverse ingangen te bereiken: in het westen aan het einde van de weg Tijnmuiden. In het midden via de parkeerplaats aan de Australiëhavenweg en in het oosten is een wandel en fietsingang aan de Seineweg.

Lange Bretten langs het spoor /Lida Zaremba-Van den Heuvel

Bezoekersinformatie

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven