Maarten Pekela kocht 133 m2 Noord-Hollandse natuur

Maarten Pekela
© Dutchphoto

De natuur legt het steeds vaker af tegen ‘de vooruitgang’

Met het Natuurfonds koopt Landschap Noord-Holland grond aan om natuurgebieden groter, en dus sterker, te maken. Maarten Pekela uit Amstelveen investeerde graag in een stukje nieuwe natuur. “Dit is een mooie manier om te zorgen dat Noord-Holland groen blijft.”

Maarten Pekela (72) doneerde in augustus aan het Noord-Hollands Natuurfonds. Met zijn bijdrage wordt ruim 133 m2 grond aangekocht voor nieuwe natuur. De gepensioneerde computerprogrammeur vult zijn dagen met vrijwilligerswerk, onder andere ‘voor mensen die nóg ouder zijn dan ik’ en hij wandelt graag in het Amsterdamse Bos. “Dat begint nu echt een mooi oud bos te worden.”

Achterop de brommer ontstond liefde voor natuur

Hij leerde de natuur waarderen toen hij als jongetje bij zijn vader achterop de bromfiets zat. “Vooral vogels hebben me altijd gefascineerd. We kwamen nooit ver buiten Amsterdam, dus we zagen voornamelijk eenden, haha. Ik weet nog goed hoe blij ik was als ik in het Amsterdamse Bos een reiger of een buizerd zag.” Op de bagagedrager van de bromfiets ontstond een levenslange liefde voor de natuur en het buitenleven. 

Jarenlang werkte Maarten als vrijwilliger bij een kinderboerderij en toen hij tijdelijk in Wognum woonde, raakte hij via een straatgenoot toevallig betrokken bij de restauratie van Eendenkooi ‘t Zand. “Ik heb als vrijwilliger geholpen met snoeien, zagen en onderhoud aan de vangkooi. Zwaar werk, met knielaarzen aan over die zompige grond lopen sjouwen met takken, maar ik heb het met veel plezier gedaan. Ik vond het ook ronduit genieten, van die kooi die in vier eeuwen in wezen niets is veranderd, van het werken in de kou en koffie drinken rond een klein kacheltje.”

Kooiplas eendenkooi 't Zand / Jan Zijp
© Jan Zijp
De kooiplas van Eendenkooi 't Zand, waar Maarten als vrijwilliger heeft geholpen met snoeien, zagen en onderhoud aan de vangkooi.

Gerust gevoel

Tijdens de arbeid aan de eendenkooi realiseerde Maarten zich opnieuw - “want dat wist ik natuurlijk al lang” - wat een goed werk Landschap Noord-Holland doet. Toen hij de oproep van het Noord-Hollands Natuurfonds zag was de keus om te doneren dan ook snel gemaakt. “Ik geef aan verschillende goede doelen, daar zit ook een aantal andere natuurorganisaties bij. Deze actie sprak me meteen aan. Onlangs kocht het Landschap Noord-Holland het Landje van Geijsel bij Amstelveen aan. Dat vond ik geweldig. Ik kom er meerdere keren per jaar om vogels te kijken. Het geeft me een gerust gevoel te weten dat dit landje voor de toekomst is veiliggesteld, dat er nooit en te nimmer een pretpark of datacenter op komt te staan.”

Botsende belangen

Datacenters en bollenloodsen die uit de grond schieten, uitdijende dorpen die steeds meer groen opeten, het baart Maarten zorgen. “Natuurlijk moeten we ook wonen, daar is geen discussie over. Maar die belangen botsen zo vaak met elkaar. Ik ben blij dat ik over dit soort kwesties geen beslissingen hoef te nemen. Maar wat ik wel kan doen om te zorgen dat Noord-Holland groen blijft, is initiatieven als het Natuurfonds ondersteunen. Mensen vormen een bedreiging voor de natuur, maar op zo’n manier kunnen we de natuur ook beschermen. En zolang organisaties als Landschap Noord-Holland blijven bestaan, durf ik de toekomst wel positief in te zien.” 

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

WAT GEBEURT ER ALS WE NIETS DOEN?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven