Aankoop 't Zand
Belangrijke schakel veilig gesteld dankzij donaties
In de kop van Noord-Holland, vlakbij het dorp ’t Zand ligt een 400 jaar oude eendenkooi, met daaromheen uitgestrekte weilanden vol planten, insecten en vogels. In de afgelopen decennia heeft de natuur hier flink terrein gewonnen. Daar komt nu een belangrijke schakel bij. Dankzij donaties van duizenden natuurliefhebbers hebben we onlangs 42.000 m2 agrarische grond kunnen aankopen. Hiermee gaan we percelen met elkaar verbinden, zodat er een groot, aaneengesloten natuurgebied ontstaat.
Uitbreiding Mosselwiel
De nieuwe aankoop van ruim 4 hectare is eigendom geweest van boer Adam de Wit. We hadden het al jaren in het vizier. Nu kwam het te koop én hebben we de gronden kunnen verwerven. Sinds 1 augustus is het perceel officieel ons eigendom en kan het worden toegevoegd aan de rest van De Mosselwiel. Een team van boswachters en ecologen gaat zich buigen over de vraag hoe we de nieuw aangekochte hectares zo snel mogelijk ‘omgetoverd’ kunnen krijgen tot volwaardige natuur.
Aankoopbrochure met plattegrond
Hoe deze aankoop tot stand is gekomen, lees je in de brochure. Inclusief handige plattegrond. Speciaal ontwikkeld voor giftgevers aan het Noord-Hollands Natuurfonds
Een van de laatste weidevogelbolwerken
De Mosselwiel is een plasdras gebied met natuurrijke hooilanden en één kletsnat perceel dat natuur en waterberging combineert. Het staat bekend om zijn hoge botanische waarden. In het voorjaar is het hier op z’n mooist, dan sta je versteld van de rijkdom aan kruiden en planten. De enorme hoeveelheden orchideeën springen het meest in het oog. Daarnaast is De Mosselwiel een van de laatste weidevogelbolwerken van de gemeente Schagen. Grutto, scholekster, kievit, kluut, visdief, tureluur en verschillende soorten eenden broeden er. Vogels als lepelaar, torenvalk en kiekendief foerageren er. Tot half augustus bloeien de meeste bloemen en zijn er nog weidevogels, vanaf september maken de trek- en wintervogels gebruik van het gebied.
Natuur grijpt vanzelf kans op nieuwe grond
Door oude greppels terug te brengen en de grond op het weiland te leggen, kan bijvoorbeeld weer karakteristiek kadetjesland ontstaan: bol oplopende weilanden tussen greppels en sloten. Door daarna niet te bemesten en het maaisel af te voeren, ontstaat een steeds structuurrijkere vegetatie, waar vanzelf vogels, vlinders en insecten op af zullen komen. Over een jaar of vijf zullen de nieuwe vier hectares niet meer van de rest van De Mosselwiel te onderscheiden zijn.
Weidevogels en orchideeën i.p.v. bollen en bedrijven
Zo op het eerste gezicht lijkt er in het uitgestrekte, open landschap bij ’t Zand geen gebrek aan ruimte te zijn. Zeker als je de dichtbevolkte Randstad bent gewend. Toch wordt ook hier gestreden om elke vierkante meter. Voor de teelt van bollen bijvoorbeeld. Of de bouw van nieuwe woningen en windmolens. Ook het lokale bedrijventerrein is door de jaren heen flink uit z’n jasje gegroeid. In dit gespannen speelveld is het belangrijk om snel grond te kunnen kopen, als een kans zich voordoet. We zijn ontzettend trots dat het is gelukt om een stukje natuur veilig te stellen en vertellen je graag meer over onze plannen.
'Je ziet direct resultaat. Dat motiveert om mee te doen!'
Rosa, Ruud en Alie kochten alle drie een paar m2 natuur. Tot hun grote verbazing kwam die uitbreiding op steenworp afstand van hun dorp.