Klankbordgroep arbo van start! 

Gereedschap

Meedenkers gaan aan de slag

Afgelopen februari deden we een oproep aan jullie als vrijwilligersgroepen om als meedenkers/testers deel te nemen aan een klankbordgroep naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen. Zelfstandige vrijwilligersgroepen vallen deels onder de arbowetgeving en zullen daarom aan een aantal voorschriften moeten voldoen. Er gaat dus iets veranderen!  

Wat gaan ze doen? 

We zijn blij dat vrijwilligers en coördinatoren enthousiast reageerden op onze oproep. Zij gaan nu samen met ons in deze klankbordgroep de nieuwe landelijke 'producten’ testen. Het gaat daarbij om nieuwe of aangepaste formulieren en werkwijzen, die groepen helpen om aan de voorschriften te voldoen. Zo kunnen we samen tot een zo goed mogelijke, werkbare manier komen waarbij jullie arboproof kunnen werken en geen problemen krijgen met aansprakelijkheid en dergelijke mocht er iets misgaan.  

Deelnemers  

Maandag 19 april is een eerste bijeenkomst geweest. Het deelnemerspanel bestaat uit: Fred Kuik van Stichting Ecologisch beheer, Louis Boersma van IVN Waterland, Els Timmermans van Natuurlijk Frankendael, Gerard Bos en Bert Schaap van knotwilgengroep Uithoorn. We hebben ervaringen uitgewisseld rondom veilig werken met je vrijwilligersgroepen. Hoe is dat nu in de groepen geregeld? Hoeveel aandacht is er voor veilig werken en is er veiligheidsbewustzijn? Daaruit bleek dat vrijwilligersgroepen hierin verschillend handelen en dat er in verschillende mate aandacht voor is. Dit is ook gerelateerd aan de aard van de werkzaamheden. 

Testen in de praktijk 

Daarnaast hebben we de ontwikkelingen op het gebied van arbo en veiligheid bij zelfstandige vrijwilligersgroepen besproken. Er zijn een drietal ‘producten’ ontwikkeld vanuit LandschappenNL in samenwerking met Stigas. Dit betreft formulieren die zowel behulpzaam kunnen zijn bij het maken van goede afspraken rondom verantwoordelijkheden van terreineigenaren en de groep, als bij arboproof werken. De panelleden hebben een eerste reactie gegeven en gaan komende tijd de formulieren in de praktijk testen op bruikbaarheid en handigheid.  

De conclusie uit deze eerste bijeenkomst was vooral: niet alle groepen werken op dezelfde manier of hebben met dezelfde omstandigheden te maken. Hoe maak je nu een product of formulier dat toch voor iedereen werkbaar is èn zorgt dat je arboproof werkt? Daarnaast is het van belang dat vrijwilligerswerk leuk blijft en geen papieren rompslomp wordt. We willen het voor jullie zo eenvoudig mogelijk houden. Daar wordt hard aan gewerkt. Door nu in een vroeg stadium met de panelleden in gesprek te gaan, kunnen de reacties en feedback meegenomen worden en betere producten worden ontwikkeld waar straks alle groepen voordeel bij hebben. Conclusie was ook dat de het delen van ervaringen vanuit de praktijk ontzettend belangrijk is. Het arbopanel praat in juni/juli verder. We houden jullie op de hoogte.   

Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via de mail

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.