Door en rond het Naaldenveld

Naaldenveld
© Idde Lammers

Oud binnenduinbos met verschillende vogelsoorten

Een goed begin is het halve werk. Deze uitdrukking gaat zeker op voor deze twee gecombineerde wandelroutes van Wandelnetwerk Noord-Holland. We koppelen de route Rondom Kennemerroode aan de Bentveldroute en ontdekken de binnenduinrand van Aerdenhout en Bentveld. 
Door: Idde Lammers

Een goed begin, dat biedt deze (rood gemarkeerde) wandelroute zeker. Het Naaldenveld is een fraai, oud binnenduinbos van Landschap Noord-Holland. Het gebied dankt zijn naam aan het tapijt van naalden dat de vele grove dennen in het heuvelachtige terrein op de grond hebben achtergelaten. Echte velden kom je in dit natuurgebied amper tegen. Of het moet het veldje zijn waar je na een kleine kilometer langs wandelt. Je zou het een speelveldje kunnen noemen, maar dan zonder speeltoestellen. Tikkertje of verstoppertje spelen kan natuurlijk altijd of. Achter de oude, wijdvertakte eik aan de rand van het veldje kan niemand je zien. Vanaf een houten bankje midden op het veldje geniet ik van het zicht op deze grillig gevormde eik. Het moet wel de oudste boom in het hele bos zijn. 

Groene enclave

Het Naaldenveld is volledig door bebouwing omsloten, een groene enclave in een door mensenhanden gevormde omgeving. Het is ook de ideale plek om even tot rust te komen. Dat doe ik dan ook, op dat bankje. Achter me klinkt het geroffel van een grote bonte specht en uit de lage begroeiing komt de schelle roep van een winterkoning. Naast vogels leven hier ook reeën. Overdag houden die zich vaak verborgen in de dichte struiken. Zittend op het bankje hoop ik, tegen beter weten in, toch dat er een koppeltje uit het struikgewas tevoorschijn komt. 

winterkoning
© Ger Tik
Winterkoning

Boomklever

De met rode pijlen gemarkeerde route slingert verder zuidwaarts. Een slagboom vormt de harde scheiding met de bewoonde wereld. Al valt het met het aantal huizen relatief mee. Het zijn vooral imposante tuinen die je langs de Leeuwerikenlaan ziet. Slechts af en toe ontwaar ik de contouren van een bakstenen muur of rieten dak. Langs de Nachtegalenlaan is het beeld weinig anders. Aerdenhout behoort niet voor niets tot de rijkste gemeentes van Nederland. Ik geniet vooral van de vogels die in deze overwegend groene omgeving hun thuis hebben gevonden. De boomklever is hier een mooi voorbeeld van. Deze vogel, met z’n opvallende blauwe rug en kop en oranje/roestbruine buik en borst is een bewoner van oude loofbossen. De bijna parkachtige tuinen van de bewoners hier hebben daar veel van weg. Eiken voeren de bovenhand, maar ook de beuken zijn vaak talrijk. Boomklevers broeden hier in natuurlijke holtes en spleten en zoeken naar in de boomschors verborgen insecten en larven. 

Boomklever / Menno Schaefer
© Menno Schaefer
Boomklever

Golvend helmgrasland

Bij knooppunt 56 maak ik de overstap naar de geel gemarkeerde Bentveldroute. Deze volgt gedeeltelijk de route Rondom Kennemerroode. Bij knooppunt 92 voert een steil klimmetje naar het Julianaduin. Vanaf hier kun je het Kopje van Aerdenhout bereiken. Ondanks de hoogte reikt het zicht niet ver. Openheid ervaar je wel weer langs de Westerduinweg. Rechts het golvende helmgrasland van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, links kapitale woningen. Sommige omgeven door een gifgroen, zwaar bemest gazon, compleet met robotmaaier; andere zorgvuldig geïntegreerd in hun natuurlijke omgeving. Zo vormen bebouwing en natuur toch een soort harmonie.

Benieuwd naar de route?

Een fraaie wandelroute door een oud binnenduinbos. Je ziet verschillende vogelsoorten en komt misschien wel reeën tegen.

Bekijk de route
Grote bonte specht foto Menno Schaefer
© Menno Schaefer
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven