Duurzaam Erfgoedprijs 2018 voor Fort K'IJK

Duurzaam Fort
© Aart Jan van Mossel

Fort K’IJK in Uitgeest is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam tijdens het Duurzaam Erfgoedcongres op de Zaanse Schans.

De Duurzaam Erfgoedprijs 2018 is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland om eigenaren van monumenten te stimuleren om hun eigendom op een verantwoorde manier te verduurzamen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst.

Energieverbruik moet omlaag en energie die wordt gebruikt moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.  Dit is een grote opgave, die niet voorbij gaat aan bijzondere gebouwen zoals monumenten. De projecten die zijn ingestuurd voor de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 laten allemaal zien dat verduurzaming mogelijk is.

Schapen op het dak

Fort K’IJK, onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) gebruikt ultramoderne technieken: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen en regenwateropslag voor de toiletten. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Het groene grasdak wordt kort gehouden door schapen. Het project is ook sociaal duurzaam doordat er in 25 woningen jongvolwassenen met autisme wonen waarvan sommigen dagbestedingsactiviteiten uitvoeren in de horeca. In het bezoekerscentrum wordt voorlichting gegeven over de natuurwaarden in de Stelling van Amsterdam.                                                                                                                                              

Inzendingen

Andere genomineerden voor de Duurzaam Erfgoedprijs waren de Zijper Molens, het burgerweeshuis in Amsterdam, een stolp in Wieringerwaard, drie monumentale grachtenpanden van studentenvereniging Lanx aan de Nieuwezijdsvoorburgwal in Amsterdam en een woning aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. In 2016 ging Duurzaam Erfgoedprijs naar de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus.

Fort K'IJK bezoeken? Lees hier alvast meer over deze unieke plek.

Kennis en geld

De provincie stimuleert eigenaren van monumenten om de gebouwen te verduurzamen. Er is subsidie beschikbaar voor het uitvoeren van een energiescan en het Fonds Herbestemming biedt laag rentedragende leningen. Het Steunpunt Monumenten en Archeologie ondersteunt gemeenten bij het verwerken van verduurzaming in hun regelgeving. Daarnaast is er op de provinciale website veel informatie beschikbaar zoals een Handleiding energiebesparing voor kerken in Noord-Holland, een Toolkit Duurzaam Erfgoed en een Groene menukaart voor forten.

Provincie Noord-Holland
© Provincie Noord-Holland
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven