De Wulp

Wulp man
© Hans Glader NIS

Een imposante steltloper

De wulp is de grootste steltloper in Noord-Holland. Kenmerkend is zijn lange kromme snavel waarmee hij heel diep kan peuren naar voedsel. Het hele jaar door is de wulp in Nederland te zien, maar de wulp die hier in mei broedt is niet dezelfde als die je hier in het najaar ziet…

Snavel maakt het verschil

Het lichtbruine verenkleed is bij mannetjes en vrouwtjes nagenoeg gelijk, de snavel is bij het vrouwtje iets langer. Het voordeel van een lange kromme snavel is dat ze daarmee ondergrondse wormengangetjes kunnen volgen en ze wormen loodrecht omhoog kunnen hijsen. Dieper dan de wulp peurt geen enkele andere steltloper. De diepste pier en zager weet hij te strikken, maar een mossel of klein krabbetje gaat er ook in. 

Foeragerende wulp
© Bernard Castelijn NIS
De wulp peurt diep in de grond op zoek naar wormen

Broedtijd

De wulp bakent zijn territorium af met baltsvluchten, tijdens die vluchten laat hij zijn melancholische koer-LIE horen. Tijdens de broedtijd is de wulp vooral te vinden in graslanden in halfopen agrarisch gebied. Buiten
de broedtijd zie je hem ook in getijdengebieden zoals de Waddenzee.

Nestvlieders

In de periode van maart-mei maakt de wulp een eenvoudig nestje op de grond, een broedsel heeft 3 tot 4 eieren. Als nestvlieders verlaten de kuikens al snel het nest. De ouders waken over hun jongen en leiden hen
naar plekken waar voedsel te vinden is. Na vijf tot zes weken zijn de jongen vliegvlug. De wulpen verlaten dan de graslanden en trekken naar de kust.

Overwinteren

Een kleine groep wulpen overwintert in Nederland, maar het grootste deel trekt in de periode eind juni tot augustus weg. Het overwinteringsgebied omvat de Atlantische kust van Engeland tot Zuid-Spanje. De wulpen uit de verder oostelijk gelegen delen van Europa overwinteren voornamelijk in Nederland. 

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven