De Opper-knotter van Noord-Holland is niet meer 

Knotwilgenlaantje Oosterbos / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Wim van Zuilen

Op zondag 22 november is Opper-knotter Wim van Zuilen overleden. Twee dagen eerder werd hij onderweg met de fiets geschept door een auto. Wim was 86 en nog altijd actief in zijn knotgroep. 

Uitgegroeid tot knotgroep

Als iemand het knotten van wilgen in het bloed zat, dan was dat bij Wim van Zuilen uit Uithoorn. In 1974 richtte hij de eerste knotgroep van Noord-Holland op. Wilgen moesten nu eenmaal geknot worden, vond hij en dat gebeurde toen niet meer. Knotwilgen verloren hun gebruiksfunctie voor boeren en verpieterden in het landschap. Het IVN raadde het hem nog af. Van dat knotten komen alleen maar afgezaagde vingers. Maar Wim van Zuilen zette door. Uit zijn initiatief ontstond een bloeiende knotgroep. Wim zijn eerste mede-knotters waren leerlingen van de technische school, waar hij leraar was. Later is het uitgegroeid tot een vrijwilligersgroep. 

Navolging in de provincie 

In de wijde omgeving rond Uithoorn werden knotbomen in een cyclisch onderhoudsbeheer genomen, waaronder ook de wilgenbomen op en rond Fort aan de Drecht van Landschap Noord-Holland. Wim van Zuilen kreeg er veel publiciteit mee, waardoor zijn knotwerk al snel navolging kreeg in de rest van de provincie. In zijn omgeving startte enige jaren later zelfs een knotgroep die geheel uit vrouwen bestond, de knotten genoemd, die opgeleid door Wim, vijftien jaar lang waarschijnlijk de enige vrouwelijke knotgroep van Nederland was.  

Jubileum

Nooit in de afgelopen 46 jaar is tijdens het knotseizoen, van november tot en met maart, door de knotgroep Uithoorn een enkele maand verzuimd. In 2019 werd Wim van Zuilen bij het 45 jarig jubileum van de knotgroep uitgebreid in het zonnetje gezet. Daarbij mocht hij namens de knotgroep de gouden driehoekzaag in ontvangst nemen, die door Landschap Noord-Holland werd uitgereikt.  

Erfenis

Tot aan dit seizoen droeg Wim zijn kennis met veel liefde over op beginnende knotters.  En ieder jaar op zich maakte hij zich nog steeds zorgen dat ergens in zijn geliefde Hollandse weidelandschap, knotbomen over het hoofd waren gezien. Gelukkig heeft Wim zijn volharding overgedragen op zijn mede knotters. Want hoe bar de winter ook mag zijn, geknot zal er worden. Zoveel is zeker, want Noord-Hollandse knotgroepen verzaken nooit. Dat is de erfenis van Opper-knotter Wim, die altijd het goede voorbeeld gaf. Een betere ode aan hem dan geknotte wilgen die het voorjaar tegemoet zien, is er daarom niet. 

 

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven