De eekhoorn
Ze roetsjt graag van tak tot tak
De eekhoorn: een vrolijk, guitig beestje met z'n staart die net zo groot is als zijn lijfje. Het is genieten als je staat te kijken en ze roetsjen van tak naar tak. Rond deze tijd leggen de eekhoorns hun wintervoorraad aan. Grappig genoeg werken ze zo ook mee aan de instandhouding van het bos.
De gemengde loof- en naaldbossen in de terreinen van de landgoederen van Zuid-Kennemerland, zijn ideaal voor de eekhoorn die leeft van insecten, eikels, noten en de zaden in dennenappels. Met de winter in aantocht zijn de diertjes nu druk met voedsel verzamelen. Hun voorraad verstoppen ze het liefst aan de voet van een boom. Maar welke boom was het ook alweer? Vaak vinden ze hun spullen niet meer terug. Daarmee helpen ze het bos in stand houden, want zaden en nootjes ontkiemen veel eerder tot nieuwe bomen als ze ondiep onder de oppervlakte liggen dan wanneer ze óp de bodem zijn gevallen.
Niet praten
's Winters leeft de eekhoorn niet heel anders dan de rest van het jaar. Hij slaapt wat langer, in een boomholte of in zijn zelfgemaakte nest van takjes, mos en bladeren, hoog in de bomen. Toch is hij juist in de winter vaak makkelijker te zien. Hij is meer op de grond, omdat zijn voedsel in de herfst uit de bomen is gevallen. Om eekhoorns te spotten, is de ochtend- of avondschemering de beste tijd. Als je weet waar ze zitten, kun je het beste tegen een boomstam gaan zitten. Weet je dat niet, loop dan rustig rond. Maar praat niet, stemmen dragen heel ver in een stil bos.
Ben jij ook dol op het bos? Laat wintervoorraden liggen voor de dieren
Eekhoorns lusten graag dennenappels en hazelnoten, de Vlaamse gaai en houtduif eten eikels. Het ree vindt beukennootjes en eikels lekker. Hulst en taxus dragen volop bessen in het najaar. De paddenstoelen en het groene mos zijn ook schitterend om te zien. Het zijn een paar voorbeelden van wat het bos te bieden heeft. Om er voor te zorgen dat dit unieke bos zo kan blijven bestaan, is het nodig dat we dit met elkaar goed beschermen. Met het massaal weghalen van voedsel uit de natuur duperen we dieren die het nodig hebben om de winter door te komen. Onze stelregel is daarom: een handjevol voor eigen gebruik wordt gedoogd, blijf op de paden èn geniet vooral van die mooie natuur!