De Duinparelmoervlinder

Duinparelmoervlinder
© Tim Zutt

Thuis in de Noord-Hollandse duinen

De duinparelmoervlinder is misschien wel net zo mooi als zijn naam doet vermoeden. In deze tijd van het jaar is de kans groot dat je deze vlinders door de duinen ziet fladderen.

Ieder jaar weer spannend of je hem ziet

Het is elk jaar weer spannend of je hem gaat zien en zo ja, hoeveel: de duinparelmoervlinder. Deze oranje vlinder met zwart lijnenpatroon op de vleugels en parelmoervlekken aan de onderkant, is in de loop der jaren steeds zeldzamer geworden in Nederland. De soort komt alleen nog voor in de duinen en op de Waddeneilanden. De aantallen verschillen van jaar tot jaar.

De soort profiteert van zandverstuivingen

De duinparelmoervlinder kwam vroeger ook op de Veluwe voor, maar door verruiging is hij daar verdwenen. “De soort houdt van zandig duingebied met open structuren”, verklaart Boswachter Tim Zutt. “De vlinders warmen zich op in het zand, om daarna weer afstanden te kunnen vliegen op zoek naar nectarplanten of een partner.” Bij de duinen van Den Helder profiteren ze van de verstuivingen, die deels door beheerwerkzaamheden zijn ontstaan.

Nectarplanten voor voedsel

De duinparelmoervlinder lijkt op de kleine parelmoervlinder, maar bepaalde details op de vleugels verschillen. Als het lekker weer is, is de duinparelmoervlinder actief en verplaatst hij zich snel. “Vaak volg ik hem dan totdat hij een nectarbloem heeft gevonden waar hij uit gaat drinken”, zegt Tim. “Meestal slaat hij zijn vleugels dan open.” Slangenkruid, morgenster en biggenkruid zijn nectarplanten waar de duinparelmoervlinder nectar haalt, maar ook een bloeiende ligusterstruik is in trek.

Het vrouwtje legt haar eitjes op afgestorven planten in de buurt van duinviooltjes of hondsviooltjes, de waardplanten. De eitjes overwinteren en in het voorjaar kruipen de rupsen uit, die eind mei verpoppen en in juni uitvliegen tot vlinder.

Waar en wanneer je 'm kunt zien

De tijd dat je de duinparelmoervlinder kunt waarnemen is kort. In tegenstelling tot veel andere vlinders vliegt er maar één generatie, met een piek in juni. “Soms zie ik een vlinder die net is uitgevlogen, kakelvers en nog helemaal gaaf”, vertelt Tim. “Gaandeweg de zomer raken hun vleugels een beetje verbleekt en slijten de vleugelranden.”

De duinparelmoervlinder is een zeldzame soort (doelsoort) in onze duingebieden. “Ik ben er trots op dat hij nog in ons duingebied voorkomt”, zegt Tim. “Als ik ze weer zie rondvliegen, wil dat zeggen dat wij het goed doen. Het is voor mij als boswachter een kroon op mijn werk.”

Boswachter Tim Zutt in de Noordduinen
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
Buitenleven Vakanties

Maak kans op een vakantie in de natuur

We verloten drie waardebonnen voor een vakantiehuis naar keuze. Ben jij straks één van de geluksvogels?