Alkmaarse studenten bezoeken heemtuin

Rietorchis / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Veldbezoek

Op woensdagmiddag 1 september zijn een vijftigtal iPabo-studenten op bezoek geweest bij het moestuincomplex ‘De Kromme Sloot’ aan de Olympiaweg in Alkmaar. Daar werden deze 3e-jaars studenten in groepen rondgeleid op de erkende heemtuin die op dit complex ligt om ideeën op te doen voor hun project Natuur & Techniek. 

Studentenbezoek
Studenten leren in Heemtuin

Bijzondere planten en dieren

Deze heemtuin is twintig jaar geleden aangelegd met support en subsidie van Landschap Noord-Holland. Er is toen ook een vijver gegraven. In de loop der jaren heeft de vegetatie in deze heemtuin zich zeer divers ontwikkeld. Er groeien intussen rietorchissen, ratelaars, bevertjes (een zeldzaam gras) en tal van andere interessante plantensoorten. Daarnaast zijn er ook veel insecten en andere dieren op de heemtuin te vinden. De planten in de vlindertuin trekken zomers veel vlinders aan; de veelvoorkomende atalanta en dagpauwoog, maar ook zeldzame soorten en nachtvlinders. In het grote insectenhotel vinden insecten een beschut onderkomen voor de winter en kunnen zij er hun eitjes leggen. In de vijver bloeit de watergentiaan uitbundig en er leven kleine watersalamanders, rugstreeppadden en groene kikkers. Tureluurs, scholeksters en kievieten hebben de vijver inmiddels ook ontdekt. Regelmatig broedt er een paartje waterhoen in het riet.

Kleine watersalamander
© Nature in Stock / Edo van Uchelen
Kleine watersalamander

Herstelwerk

Vrijwilliger coördinator Emiel Oost: “Helaas is onze vijver in de loop der jaren vrijwel dicht gegroeid, vooral met riet. Daarom hebben we begin dit jaar subsidie aangevraagd bij het fonds ‘Betrekken bij Groen’. We willen graag de vijver met behulp van een grote kraan laten uitdiepen en verbreden. En, tot onze vreugde, is voor dit doel een mooi bedrag aan subsidie toegekend. Zo kunnen we nòg meer amfibieën verwelkomen!”

Jongeren betrekken

Een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van deze subsidie is dat er jongeren ‘betrokken worden bij groen’. Emiel Oost: “Daarom hebben we de iPabo gevraagd of men met ons in dit project wilde meedoen. Men stond hier positief tegenover en zodoende liepen er die woensdag allerlei groepjes studenten over onze heemtuin om ideeën op te doen voor de keuze van hun onderzoeksproject Natuur & Techniek. Onder toeziend oog van hun docent, konden drie van onze vrijwilligers allerlei uitleggen over ‘De Kromme Sloot’.

ATV Kromme Sloot
© ATV Kromme Sloot
Varentuin ATV Kromme Sloot

Veelzijdige heemtuin

De rondleiding liep langs diverse onderdelen van de heemtuin: de dichtgegroeide vijver, de speciale groeiplaats van de orchideeën, de vlindertuin, het insectenhotel en de composteringsplaats. Op deze locaties werden actuele thema’s met de studenten besproken en nader toegelicht. Dit betrof belangrijke onderwerpen als klimaatverandering, stikstofdepositie, biodiversiteit en hergebruik/compostering van plantmateriaal.

Na afloop vertelden een paar studenten dat ze vooraf een heel andere voorstelling hadden gehad van wat ze zoal van een moestuincomplex konden verwachten. Velen waren echter aangenaam verrast door de grote variatie aan tuinen en beplanting die ze aantroffen. We zijn natuurlijk benieuwd of we de studenten tijdens de rondleidingen hebben kunnen inspireren om tot aansprekende onderwerpen te komen voor hun onderzoeksprojecten. Met de docent is afgesproken dat we hierover met elkaar in contact blijven.

“We vonden het zelf, als rondleiders, een leuke ervaring en staan ook in de komende jaren open om scholieren, studenten of andere jongeren op onze tuin te ontvangen,” zo geeft Emiel Oost aan.

Meer informatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.