De vogels en bloemen in Kruiszwin
Natuur in de Polder; zie de natuur ontluiken
Het Kruiszwin bij Anna Paulowna is jaren geleden omgetoverd van landbouwgebied naar een natuurgebied vol variatie. Deze excursie brengt je naar de mooiste plekken. De natte plekken trekken steltlopers en weidevogels die er voedsel kunnen vinden, zoals rietzangers en karekieten. Ze hebben de afgelopen jaren in het Kruiszwin gebroed, net als de prachtige blauwborst. In het gebied zijn sinds het voorjaar van 2015 twee ijsvogelwanden. De ijsvogel laat zich regelmatig zien.
De gids neemt je mee door een gebied van water en moeras in de Polder
De huidige Kop van Noord Holland was van de zevende tot en met de twaalfde eeuw al een landbouwgebied. Na overstromingen werd de streek verlaten. Er ontstond een waddenlandschap. Vanaf de zestiende eeuw werd het gebied langzamerhand weer drooggelegd.
De Anna Paulownapolder ontstond in 1846. Het Kruiszwin is onderdeel van het oude wadkrekensysteem. Landschap Noord-Holland beheert het gebied nu als waterberging om wateroverlast in omliggende gebieden te voorkomen. Er is dankzij de zoute kwel een uniek natuurgebied ontstaan met zoutminnende flora. De gids neemt je mee langs veel brakke soorten, waaronder zulte, zilte rus, zilte schijnspurrie, aardbeiklaver en stomp kweldergras. Deze bijzondere vegetatie maakt het Kruiszwin tot een spannend wandelgebied waar altijd veel te zien is.