Onderzoek marters in Badhoevedorp

Wezel
© Wezel / Menno Schaefer
Datum
wo. 10 februari 2021

Op verzoek van gemeente Haarlemmermeer deden wij onderzoek naar kleine marters op het terrein van Catharinahoeve in Badhoevedorp. Wat zijn kleine marters? Dit zijn de wezel, hermelijn en bunzing. We wilden vooral weten of in dit deel van Badhoevedorp wezels en hermelijnen wonen. Een lastig klusje! Uit ervaring weten we dat marters ook in allerlei holletjes wonen zoals holen van mollen en muizen. 

Waarom is dit onderzoek nodig?

De gemeente maakt voor Catharinahoeve plannen voor een stedelijke ontwikkeling. De gemeente moet de gevolgen op het milieu onderzoeken en uitleggen. Dit gebeurt in een milieueffectrapport (MER) of een PlanMER. Een ecoloog bekijkt ook of het te verwachten is dat er beschermde dieren in het gebied aanwezig zijn. In dit geval was de kans groot dat er kleine marters zouden wonen. En in Noord-Holland zijn deze sinds 2017 beschermd.

Onderzoek met sporenbuizen en cameravallen

Een sporenbuis is een buis met een plankje waarop in het midden een inktkussentje zit. Als een dier door de buis loopt laat het sporen achter op het sporenplankje. Omdat kleine marters van nature holen onderzoeken op aanwezige prooien is het te verwachten dat de wezel en hermelijn (de buis is niet groot genoeg voor de bunzing) door de buis willen lopen. Omdat de dieren ongeveer even groot zijn is aan de pootafdrukken vaak niet te zien of het een wezel of een hermelijn is. Daarom zijn ook camera’s gebruikt in het onderzoek. Met een blikje sardientjes is op een paar plekken een holte met voedsel nagebootst. En hier is de camera bij geplaatst. Zodra de kleine marters aan het blikje ruiken maakt de camera een foto. Zo weten we ook zeker wie de bezoeker is, een wezel of een hermelijn. In totaal lagen op acht locaties sporenbuizen, op drie locaties een cameraval en op drie locaties een cameraval met lokmiddel. 

Op het agrarische deel bij de Sloterweg vonden we de eerste sporen van kleine marters

De ecoloog plaatste een camera om te zien of de sporen van een wezel of van een hermelijn zijn. Meerdere dieren kwamen op de camera te staan: zoals een bosmuis, dwergmuis, huisspitsmuis, rat, haas, vos, kikker en meerdere soorten vogels. Maar dus ook een paar keer een wezel! En dat is heel bijzonder. Foto- en filmopnames van wezel en hermelijn zijn moeilijk te maken. De dieren zijn heel beweeglijk en leven op verborgen plekken. 

Wezels hebben behoefte aan schuilplekken

De wezels en andere dieren in ons land lijden onder de 'opruimwoede' van mensen. Ook het dichtmaken van kieren en scheuren in schuurtjes en gebouwen zorgt voor minder schuilmogelijkheden. Door het laten liggen van bijvoorbeeld takkenbossen, steenhopen, en houtwallen en dichte struiken langs akkers verbeteren hun mogelijkheden om te leven. Bij het maken van plannen voor Catharinahoeve zorgen we er daarom voor dat er ook leefgebieden voor kleine marters bewaard blijven. Of dat deze in de buurt gemaakt worden.  

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven