Helderse Duinen

Duinen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Meewerken in de natuur
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Harmplas/ Thea Groen
© Thea Groen
Duinen

Grafelijkheidsduinen en de Donkere Duinen

Deze duinen bij Den Helder zijn gevormd vanuit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen. Ten zuiden daarvan liggen de Donkere Duinen, die ontstaan zijn vanuit het kleine Waddeneilandje Ooghduinen. In de 16e eeuw stoof het gat tussen de twee eilanden dicht. Op deze plaats ligt nu het duinmeertje de Harmplas. Tot aan 1980 vond er waterwinning plaats in de Grafelijkheidsduinen, waardoor de waterstand uiteindelijk daalde met 2,5 meter. Nu de waterwinning gestopt is, is de waterstand weer gestegen tot dichtbij het oorspronkelijke peil. De dikke, soortenarme rietkraag in de Harmplas werd vervolgens afgeplagd. Hierdoor konden veel kwetsbare plantensoorten zoals kranswieren, strandduizendguldenkruid, heidekartelblad en duizendknoopfonteinkruid zich weer vestigen. De geoorde fuut broedt de laatste jaren ook in de Harmplas. Ten zuiden ervan broedt de boomleeuwerik.

De Donkere Duinen

De Donkere Duinen is een aangeplant dennenbos, dat met beheersingrepen omgevormd wordt naar een afwisselend, natuurlijker bos. Er is een ringvormige eendenvijver met bossige oevers. In de Donkere Duinen kan het aardig druk zijn, want het is het enige wandelbos in de buurt van Den Helder, bovendien is er een camping. Landschap Noord-Holland beheert alleen het westelijke deel. De oostkant is in beheer bij de Gemeente Den Helder.

Begrazen

De Grafelijkheidsduinen worden begraasd door Schotse Hooglanders. In de Grafelijkheidsduinen helpen ook nog enkele Konikpaarden mee. De begrazing in dit soort gebieden zorgt voor een gevarieerde plantengroei. Op de ene plek wordt de vegetatie kort en de bodem schraal gehouden en op plekken waar veel mest terecht komt, kunnen planten groeien die van een voedselrijke bodem houden. Dit levert een rijke plantengroei op met soorten als riet- en welriekende nachtorchis.

Roodborsttapuit / Joke Huijser
© Roodborsttapuit / Joke Huijser

Bezoekersinformatie

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven