Buitenplaats Leyduin

Bossen & Buitenplaatsen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Kinderactiviteiten
Huis Leyduin
© Menno Schaefer
Bossen & Buitenplaatsen

Wandelen en fietsen op historische buitenplaats

Een drietal buitenplaatsen vlak onder Heemstede onder de verzamelnaam Leyduin vormt met elkaar een buitengewoon wandelgebied. Op Leyduin, Vinkenduin en Woestduin vind je de meest imposante binnenduinbossen van de hele omgeving, met lanen als kathedralen en spannende kronkelpaden. Het zijn ideale wandelbossen in het voorjaar, als het frisgroen van het jonge beukenblad in het bos begint te kleuren. En ook in de herfst, als de beukenbladeren met vlammend roodbruin afscheid nemen van de zomer.

Maar het hele jaar door zijn deze drie buitenplaatsen bijzonder, omdat je er in de ochtend en het begin van de avond vrijwel zeker damherten of reëen tegenkomt. Deze dieren voelen zich er goed thuis, doordat de oude parkbossen afgewisseld worden door open plekken waar ze gras en kruiden grazen.

Een van de mooiste open plekken, een klein savanneachtig gebied, is het restant van een vroegere paardenrenbaan, die destijds van gemeentewege gesloten moest worden, omdat er te grof gegokt werd. Het fundament van het 'gokhuisje' staat er nog.

Wij hebben bij het beheer van de buitenplaatsen twee doelen voor ogen. Allereerst willen we een deel van het oude parkbos laten verwilderen tot natuurlijk bos. Daar mogen dode bomen omvallen en blijven liggen. Ze zullen door een hele reeks interessante zwammen woden verteerd. Allerlei knagende insecten, vooral kevers, zullen zich te goed doen aan het rottende hout. Waar dan weer spechten op afkomen op zoek naar keverlarven. Op de open plek rond het bomenlijf zullen jonge boompjes opschieten en met elkaar een wedstrijd aangaan wie het eerste met zijn bladerkroon het licht zal bereiken.

Op andere plekken wordt de geschiedenis in tact gelaten of zullen cultuurhistorische elementen worden hersteld. Een nogal exotische boom als de vleugelnoot, ooit geplant als pronkstuk, is uitgegroeid tot een reusachtig monument. Ook de Leybeek is zo'n monument, ooit door een jonkheer Van Lennep aangelegd om schoon duinwater naar de Oranjekom te voeren, zodat het te gebruiken was als drinkwater. Later diende de Leybeek in de eerste watervoorziening voor Amsterdam.  Er is een moestuin, die helemaal is gerestaureerd en die wordt onderhouden door een vrijwilligersgroep. De Nieuwe Akker teelt hier biologisch-dynamische groenten.

Ook de Belvédère is gerestaureerd. Dat was zo'n speeltje van de eigenaren, een romantisch torentje op een hoogte, waar je kon uitkijken naar de zee en het Haarlemmermeer, toen nog water. Er is een zogheten V2-plaat, een betonnen fundament waar vanaf de Duitsers in de oorlog hun raketten afvuurden op Engeland. 

Nu kan iedereen hier het hele jaar genieten van de oude bossen, prachtige lanen, vogels, uitbundige adelaarsvarens en reeën. Wandelen, fietsen of een excursie, het kan hier allemaal!

Stinsenplanten op Leyduin

Het is nog winter, maar het naderende voorjaar is al merkbaar. Zolang de bomen nog niet in het blad zitten, profiteren de stinsenplanten van het licht. Dan bloeien de winteraconieten, bosanemonen, lelietjes-der-dalen en al die andere soorten.

Lees meer
Krokus
© Henk van Bruggen

Tip van de boswachter

Het Buitenplaatsenpad is een unieke wandeling langs de historische buitenplaatsen en eeuwenoude natuur in Zuid-Kennemerland. De route bestaat uit vier wandelingen die los of met elkaar te combineren zijn.

Lees meer over de route
Menko Dijkstra / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland
Leybeek

Bezoekersinformatie

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven