Weidevogelbroedseizoen 2024 geeft turbulent beeld door regen en roofdieren

Grutto
© Nature in Stock
Datum
di. 1 oktober 2024

Samenwerking redt weidevogels

Duizenden vogels broeden op boerenland. Met agrarisch natuurbeheer en reservaatbeheer werken ruim 1000 boeren, 800 vrijwilligers, vier agrarische natuurverenigingen, jagers/wildbeheereenheden en terreinbeheerders samen om deze te beschermen. Landschap Noord-Holland werft, ondersteunt en leidt vrijwilligers op om de boerenlandvogels te beschermen en te monitoren. Het is cruciaal dat we deze samenwerking met elkaar voortzetten als we de vogels op het boerenland willen behouden.

Vele regen en roofdieren: een moeizaam broedseizoen

Het broedseizoen voor de boerenlandvogels in Noord-Holland is bijzonder verlopen. Zoals altijd hangt het succes af van het weer, het beheer, de nestbescherming, het voedselaanbod voor de kuikens en de druk van roofdieren. Dit jaar had de vele neerslag een sterke invloed op zowel de boeren als de vogels. Daarnaast hadden roofdieren een grotere impact dan 2023. Samen was het broedsucces in de meeste gebieden voor de weidevogels lager dan vorig jaar.

Jerry Lust met een geringde grutto voor onderzoek

Verschillen tussen polders

Er zijn veel verschillen tussen polders, polders waar het ontzettend slecht ging en polders met een succesverhaal. Deze lokale succesverhalen geven hoop en laten zien dat verbetering mogelijk is, terwijl de trend in onze provincie laat zien dat die verbetering nodig is. 

Jerry Lust
Coördinator boerenlandvogelbescherming

Koud en nat weer brengt vroege vogels in de problemen  

Na de warmste en natste februari en maart sinds 1901 sloeg het weer vanaf 21 maart om. Het bleef lang onder de 10 graden terwijl de vele regen aanhield. Vogels die al vroeg eieren leggen, zoals de kievit, hadden het zwaar door de kou en de vele regen. De eerste 21 dagen zijn kievit kuikens namelijk afhankelijk van hun ouders om warm te blijven. Veel kuikens stierven kort na het uitkomen omdat ze zoveel tijd nodig hadden om zich op te warmen, dat ze onvoldoende tijd hadden om voedsel te zoeken. Ook de andere soorten hadden last van het natte weer. In sommige lagergelegen gebieden kwamen de nesten zelfs onder water te staan of raakten ze vast in de modder. 

Natte lente zet boeren onder druk, maar samenwerking redt nesten

Boeren konden vanwege de drassige grond pas laat het land op. Hierdoor moest vooral op maisland veel werk kort op elkaar gebeuren. Dit gaf veel druk op boeren en loonwerkers. De samenwerking en snelle afstemming tussen boeren, agrarische natuurverenigingen en vrijwilligers was daarom cruciaal. Juist door die samenwerking werden vele nesten beschermd en gespaard.

Herman Vos in actie

Kuikenoverleving het grootste knelpunt

In de meeste gebieden zien we dat de legsels toch wel uitkomen. Maar dat over de gehele linie de kuikenoverleving het grote knelpunt is.

Herman Vos
Veldcoördinator ANV Hollands Noorden
Vrijwilligere boerenlandvogelbeschermers werken nauw samen met de boer om vogels op het land te beschermen en te monitoren.
© Jeanette Nijboer
Vrijwillige boerenlandvogelbeschermers werken nauw samen met de boer om vogels op het land te beschermen en te monitoren.

Hoge predatiedruk en kwetsbare vogels

Later in het voorjaar werd het warmer en droger, hoewel de grond nat bleef. In theorie zijn dat goede omstandigheden voor de vogels. Die wisten ook wel een comeback te maken vanuit de slechte start. Maar helaas was de predatiedruk hoog. Ondanks de inspanningen van wildbeheerders. Op sommige percelen werd vastgesteld dat meer dan de helft van de nesten was opgegeten. Terwijl het in andere gebieden weer veel minder ernstig was.

Van vossen en ratten tot kauwen en meeuwen

De predatiedruk verschilde sterk per gebied. In de noordelijke gebieden bleken vossen, kauwen en ratten de grootste rovers van eieren, zo bleek uit beelden van wildcamera’s bij nesten. Op Texel waren het vooral mantelmeeuwen, kraaien en kauwen, in de Zeevang hermelijnen en ratten en onder Amsterdam vooral bunzingen, ratten en vossen. De predatie op kuikens is lastiger vast te stellen. Wel is duidelijk door waarnemingen dat dezelfde soorten een rol speelden, met daarbovenop nog roofvogels, zoals buizerds en kiekendieven.

Broedsucces van grutto lager dan 2023

Een goede indicatie van het seizoen is het broedsucces van de grutto, wat jaarlijks bepaald wordt. Dit jaar is het gemiddelde Noord-Hollandse broedsucces van de grutto 62%. Dit betekent dat gemiddeld 62% van de gezinnen tijdens de gezinnenteling eind mei/begin juni minimaal één kuiken had. Terwijl minimaal 65% nodig is om de populatie stabiel te houden. Iets meer dan de helft (55%) van de getelde gebieden heeft echter een BTS van onder de 50%. Dit komt doordat grotere gebieden met veel grutto's zwaarder meetellen in het provinciale gemiddelde. Dit laat zien dat er in veel gebieden nog flink wat verbetering nodig is. En tegelijk dat grote aaneengesloten gebieden met goed beheer een grotere kans op een voldoende broedsucces hebben. 

Jerry Lust met een geringde grutto voor onderzoek

Geen verrassing

Het is niet verrassend dat het gemiddelde broedsucces lager is dan vorig jaar. Het broedsucces van 2023 was net voldoende en werd gezien als een relatief goed jaar. Door het natte voorjaar en de hoge predatiedruk in 2024 was een lager broedsucces te verwachten.

Jerry Lust
Coördinator Boerenlandvogelbescherming

Lokale successen

Uit de samenwerking komen ook successen naar voren. In polders, zoals de Bovenkerkerpolder, Marken, Ronde Hoep, Polder Mijzen, Oterleek en – Eijerland was het broedsucces van de grutto voldoende. In de Aetsveldsepolder bij Weesp werden meer kievitgezinnen geteld dan in voorgaande jaren en de veldleeuwerik en gele kwikstaart draaiden een zeer goed jaar rond Sint Maartensvlotbrug. Zo zijn er meer polders met een succesverhaal. Deze lokale successen geven hoop en laten zien dat verbetering mogelijk is, terwijl de trend in onze provincie laat zien dat die verbetering nodig is. 

Herman Vos in actie

Succesverhalen

Er zijn toch ook best wat lichtpuntjes. Zo hadden we bij het Keinsmerwiel een BTS van 90%, eigenlijk al jaren op rij. En rond Sint Maartensvlotbrug zitten nu zoveel gele kwikstaart en veldleeuwerik dat je je bijna in de jaren 70 waant! Ook zij hadden een goed broedseizoen in dat gebied.

Herman Vos
Veldcoördinator ANV Hollands Noorden
Predatie grutto ei
© Astrid Kant | Buiten-beeld
Ei en kuiken kunnen ten prooi vallen aan roofdieren. Dit hoort erbij, maar de predatiedruk was erg hoog dit jaar.

Verklaring van hogere predatie

De druk van roofdieren is dit jaar hoog door een combinatie van factoren. In het kort: 2023 was een goed muizenjaar, wat leidde tot een succesvolle voortplanting van muizenetende roofdieren. Door de vele neerslag in 2024 liepen muizenholen vol, verdronken er velen en daalde de populatie. Daardoor moesten roofdieren uitwijken naar andere prooien. Waaronder eieren en kuikens van vogels op de weides en akkers. Dit is niet de enige reden voor de hoge predatiedruk, maar wel het belangrijkste verschil met 2023, dat een veel lagere predatiedruk kende.

Jerry Lust

Functie

Coördinator Boerenlandvogelbescherming

Noord-Holland is verantwoordelijk gesteld voor het provinciaal programma boerenlandvogels. Jerry werkt hierin als coördinator en werft en ondersteunt vrijwilligers om de boerenlandvogels te beschermen en te monitoren. Dat doet hij door cursussen te ontwikkelen en te verzorgen, vrijwilligers te werven, onderzoeksdata te beheren en te analyseren, kennis te ontwikkelen en te delen en onderzoeken op te zetten. Kortom, alles voor de boerenlandvogel en de boerenlandvogelvrijwilliger! 

Neem contact op
Jerry Lust
© Cees de Jonge
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven